Csak látszat a szigor? Lőhetnek a vasárnapi zárva tartásnak
Egyre több jel utal arra, hogy alaposan módosítanák a nemrég életbe lépett törvényt.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Alighogy életbe lépett a vasárnapi zárva tartásról szóló törvény, úgy tűnik, a kormányban már a kiutat keresik. Több kormánytag nyilatkozatából is az szűrhető le, hogy a legkisebb veszteséggel szeretnének kihátrálni a törvény mögül, ám ez nem lesz egyszerű.

A törvényt aligha vonhatják vissza, de Harrach Péter szavaiból már körvonalazódik a stratégia.

Közben tegnap szigorították a zárva tartást, és már a világörökségi területeken is tilos lesz a nyitás a hét utolsó napján. Ezt Varga Mihály módosítója tartalmazta, ami azért több mondaton keresztül ecseteli, hogy meghallgatták a beérkezett észrevételeket, és folyamatosan igyekeznek reagálni a kritikákra. Mondjuk a sorrend sajátos, hiszen előbb elfogadták, majd konzultálnának a törvényről.

Lázár előbb szavazott róla, és csak aztán magyarázná meg a törvényt

Lázár János cáfolta a Népszava értesülését, mely szerint egy zárt rendezvényen azt mondta, ha népszavazás lesz a vasárnapi zárva tartásról, akkor elbukik a törvény, és ismét kinyitnak a boltok a hét utolsó napján. Hétfőn még arról beszélt a miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy ha népszavazás lesz a kérdésben, a kormány meggyőzi az embereket a zárva tartás hasznáról.

Lenne is miről meggyőznie Lázárnak a lakosságot, ugyanis az Ipsos kutatása szerint a társadalom kétharmada ellenzi a KDNP által kezdeményezett törvényt. Ráadásul a kormány a várható hatásoktól is tarthat. Bár a Nemzetgazdasági Minisztérium tagadta, hogy hatástanulmány készült volna a törvénnyel kapcsolatban, több ágazati szervezet jelezte, elbocsátásokra kell számítani előbb vagy utóbb.

Harrach már figyelné a hatásokat, és korrigálna

Azt nem tudni, hogy a népszerűtlenség vagy a negatív gazdasági előrejelzések hatására, de mintha Harrach Péter KDNP-frakcióvezető is inkább visszakozna. Ez azért érdekes, mert a kisebbik kormánypárt vetette fel a vasárnapi boltzár ötletét már 2011-ben. A hétfői Népszabadságban a politikus arról beszélt, hogy két hónapig figyelik a hatásokat, összegzik a tapasztalatokat, és esetleg bővítik a kivételek körét.

Harrach nyilatkozatából arra lehet következtetni, hogy a kormány nem vonja vissza a törvényt, hiszen az komoly vereséggel érne fel a kormánypártok számára, hanem inkább a kivételek körének szélesítésével enyhítené a társadalmi és gazdasági hatásokat. Így az sem várható, hogy nyilvánosan beismernék, hogy tévedtek, amikor megszavazták a szabályozást.

Átmeneti megoldás?

Amerikai lapértesülések szerint Kovács Zoltán kormányszóvivő újságíróknak arról beszélt, hogy a rendelkezés csak átmeneti lesz, ha az kedvezőtlenül hat majd a fogyasztásra, hiszen az hátráltatja a gazdasági növekedés - erről szintén a Népszava számolt be.

A törvény azt is megszabja, hogy az üzletek a hét többi napján is csak reggel 6 és este 10 óra közt lehetnek nyitva. Egyes hírek szerint első lépésben a nyitás időpontját 4:30-ra módosítanák.

Könnyen lehet népszavazás

Azt még nem tudni, hogy lesz-e népszavazás, mindenesetre már dolgoznak rajta. Több szakszervezet - mint a VOSZ vagy a Liga Szakszervezetek - együtt adott be a témában kérdéseket, de a Nemzeti Választási Bizottsághoz korábban már érkezett be hasonló kérdés, így egyelőre nem lehet újból beadni azokat. Ez a jogi huzavona áll szinte egyedül a népszavazás útjában, hiszen ha valóban nagy az ellenérzés a törvénnyel kapcsolatban, a szakszervezetek hamar össze tudják majd gyűjteni a megfelelő számú aláírást.

Ha népszavazás után kell visszavonni a törvényt, az a legnagyobb vereség lenne a kormánypártok számára, így aligha várják majd meg, hogy a szavazók dönthessék el a kérdést. A fenti vita miatt ugyan időt nyertek a kormánynál, ám ki tudja, meddig. A jól irányzott módosításokkal azonban értelmetlenné is tehetnék a referendumot, illetve annak kérdéseit.

Márpedig a törvény elutasítottságát nem csak a kutatások támasztják alá. A KDNP-s Rétvári Bence hétvégén posztolt egy fotót arról, hogy dolgozókat keres az egyik hipermarket, így bizonyítva, hogy nem kell munkahelyek megszűnésétől tartani az ágazatban. A kép alatt rövid időn belül több száz hozzászólás jelent meg, amik finoman szólva sem a támogatásukról biztosították a vasárnapi boltzár mellett érvelő politikust.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Ezt is szeretjük