Schmitt még lemondásakor is hazudott
Mit mond Göncz és Sólyom?
Schmitt először védekezett, aztán lemondott.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A kisdoktori fokozatától lopás, csalás miatt megfosztott Schmitt Pál lemondott köztársasági elnöki posztjáról. Ezt jelentette be az államfő hétfőn, nem sokkal egy óra után.

A KEH honlapja még hétfő délelőtt

Schmitt beszédében először elismételte ugyanazt, amit előző heti interjúiban, hogy ő nem hibás, őt nem hallgatták meg, és az 1985-ös doktori szabályzat szerint írta dolgozatát, ami nem említette, hogy lopni nem szabad.

Meghallgatták, csak nem akkor

Schmitt a SOTE-t is újra megvádolta, sérelmezte, hogy a szenátus a gyorsított eljárás során, a döntés előtt nem hallgatta meg. Ez nem teljesen igaz, a volt köztársasági elnököt, ha nem is a szenátusi döntés előtt közvetlenül, de nem sokkal azelőtt meghallgatták: március 19-én  a tényfeltáró bizottság részéről Tóth Miklós. A bizottság jelentésére alapozva hozták meg a doktori cím visszavonására vonatozó döntést.

Perelek. Nem perelek. Perelek

Mint kiderült, Schmitt ígérete ellenére mégis perel, mint mondta, fellebbez a döntés ellen, holott pénteki interjújában még más volt az álláspontja.

Schmitt egyébként azzal kapcsolatban sem mondott igazat, hogy címének megvonásakor ki kellett volna kérni a Magyar Akkreditációs Bizottság véleményét. Egészen pontosan azt mondta: az oklevelet csak a MAD indítványára, a nemzeti erőforrás miniszter kezdeményezésére kizárólag a bíróság jogosult megvonni.

A MAB ma délelőtt, nem sokkal a beszéd előtt közölte: jogszerűen járt el a Semmelweis Egyetem, amikor visszavonta Schmitt Pál köztársasági elnök úgynevezett kisdoktori címét.

A közlemény szerint a MAB-nak a felsőoktatási képzések vizsgálata tekintetében jelenleg az alap- és mesterképzés valamint a doktori képzés terén van hatásköre. A doktori képzés azonban az 1993-as felsőoktatási törvénnyel bevezetett doktori - PhD - képzést jelenti.

A MAB-nak nincs hatásköre az ezt megelőző rendszer vizsgálatára, a "kisdoktori", azaz a dr. univ. címek - 1984-ig - és a dr. univ. egyetemi tudományos fokozatok - 1984-től 1993-ig - eljárásainak vizsgálatára.

Kövér László helyettesíti, vastaps a lemondáskor

A volt köztársasági elnököt ideiglenesen Kövér László követi a poszton, ilyenkor ugyanis a házelnök helyettesít, a házelnök pedig nem más, mint Kövér László.

A Köztársasági Elnöki Hivatal honlapja péntek óta nem frissült, azon még doktor Schmitt Pál szerepel. Schmitt felesége, Makray Katalin éppen zarándokol a magyar Caminón, úgy tudjuk, legközelebb április 16-án lesz elérhető, bár ezek után lehet, hogy mégis megszakítja a zarándoklatot.

A Parlamenttől Schmitt vastapsot kapott, az MTI szerint kormámypárti képviselők tapsoltak állva. A Házban folyamatosak voltak a bekiabálások, nemcsak Schmitt beszéde alatt, a frakcióvezetők felszólalása közben is. 

Sem Göncz, sem Sólyom nem nyilatkozott

Lapunknak egyébként még hétfő reggel, a lemondás előtt sem Göncz Árpád, sem Sólyom László nem akart nyilatkozni az ügyben.

- Alkotmánybírósági elnökként és köztársasági elnökként is tartottam magam ahhoz, hogy nyilvánosan nem értékelem sem elődeim, sem utódaim tevékenységét - közölte Sólyom László.

Teljes fizetés élete végéig

Schmittnek egyébként lemondása után is jár majd fizetés, erről tavaly határoztak, még a botrány kirobbanása előtt.

Ezt is szeretjük