Különleges játszótér épül a Városligetben: pszichológusok segítségével tervezték

Európa egyik legkomplexebb játszótere épül a Városligetben.

Új játszótér a Városligetben
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Családbarát fejlesztésekkel folytatódik a városligeti parkmegújítás, megkezdődik Magyarország legnagyobb és legkorszerűbb játszóterének kivitelezése a Ligetben - jelentette be Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa. Az úgynevezett Nagyjátszótér több mint 13 ezer négyzetméteren kap helyet a park délkeleti részén, ahol biztonságos környezetben, integrált és korosztályokra bontott játékelemeivel várja a gyermekeket és szüleiket 2019 őszén.

A Liget Budapest Projekt keretében összesen hét új játszótér kap helyet a Városligetben, melyek közül az első és egyben a legnagyobb munkálatai kezdődnek meg a napokban. A Nagyjátszótér a park délkeleti részén, a Dózsa György út - Ajtósi Dürer sor kereszteződéséhez közeli területen épül fel, mely minden környező sétányról könnyen megközelíthető lesz, másfél méter magas, egyedi tervezésű kerítésén pedig öt bejárat lesz.

Pszichológusok, pedagógusok és gyerekek tervezték

A különleges felszereltségű játszótér elemei a felfedezésre, a természet megismerésére, tanulásra ösztönöznek majd. A tervezési folyamatban pszichológusok, tájépítészek, pedagógusok mellett gyermekek - a Városligeti Ifjúsági Tanácsadó Testület tagjai - is részt vettek. Mindezek eredményeképp a különböző korosztályok és a szülők igényei is visszaköszönnek a tervekben: a tér szerkezetét úgy alakítják ki, hogy a legkisebbek egy védett, belső körben játszhatnak, miközben szüleik kényelmes ülőalkalmatosságokon követhetik a gyerekek mozgását.

jatszoter

A tervezők nagy hangsúlyt helyeztek arra, hogy teret engedjenek a szabad játéknak, a játszótér kialakításával és eszközeivel inspirálják a gyerekek alkotóenergiáit. Jó példa erre az a nagy felületen kialakított homokos-vizes játszórész, amiből előásható fosszíliamásolatok ösztönzik játékosan a tanulásra a kicsiket.

Külön okosmegoldások várják azokat a gyermekeket, akik szeretnek mérni, számokban nyilván tartani mindenféle adatokat. Egyes csúszdák kiírják majd, mekkora sebességgel suhannak rajtuk, illetve a homokos rész egy elkerített pontján ugrótávolságot is lehet majd mérni, a kijelző ekkor a pontos táv mellett a hasonló távot ugró állatot idéző grafikát is megjelenít. A Nagyjátszótér központi eleme egy háromszintes mászóka lesz, melyet Szinyei Merse Pál Léghajó című festménye inspirált, elősegítve ezzel a játékos művészeti asszociációt.

Segítenék az elfogadást és az integrációt

- Fontos cél, hogy a különböző fogyatékkal élő gyermekek együtt tudjanak játszani egészséges társaikkal, ezért számos integrált játszóeszközt is telepítünk a parkrészre, melyeket akadálymentesen lehet megközelíteni. Célkitűzésünk, hogy az egész parknak és minden eszközének reflektálnia kell a társadalmi igényekre, vagyis a játékoknak és eszközöknek a fenntarthatóság, az esélyegyenlőség és a nem tipikus fejlődésű társak integrációjának értékét kell közvetítenie - mondta Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója.

A nagyobbakra is gondoltak a tervezők, a Nagyjátszótér mellett kap helyet egy úgynevezett Terepjátszó, ahol lesz mászószikla, skateboard pálya, mászófal, de rollerezésre, görkorcsolyázásra, kicsiknek motorozásra alkalmas tereket is kialakítanak. A terület félkörívben zárt és védett lesz, ahol a tér tagoltságát kihasználva helyezik el az egyes játékzónákat. Egy félreeső részen, úgynevezett Téröblözetbe kerül egy pumptrack pálya is, ahol izgalmas vonalvezetésű pályán gyakorolhatnak a BMX kerékpárosok.

- A Liget, mint közösségi tér alkalmat ad a fiataloknak arra, hogy találkozzanak, ismerkedjenek egymással, a saját mindennapi mikrokörnyezetükből kilépve a város más területeinek lakóival, eltérő anyagi és kulturális helyzetű, társadalmi státuszú gyermekekkel töltsék szabadidejüket. Ebben a diverz környezetben a gyermekek rengeteget tanulhatnak az őket körülvevő társadalmi rendszerről, különböző szerepekben próbálhatják ki magukat, miközben a legtöbbet hozhatják ki a szabadidejükből, és új barátságokra, élményekre és tapasztalatokra tehetnek szert.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban a cancel culture, azaz az eltörléskultúra került terítékre. Mikor született meg, és mit jelent a cancel culture kifejezés? Miért veszélyes jelenség? Kik azok a híres személyek, akik érintettek? Honnan tudjuk, hogy valósak-e az ellenük felhozott vádak? Hogyan befolyásolja az eltörléskultúra a stand up comedy műfaját?

Promóció

A játszóterek koncepciója pedig hazánk kulturális és tudományos örökségén, népi hagyományain alapszik. A megújuló Városligettel hozzájárulhatunk ahhoz is, hogy Budapest legfiatalabb lakóinak életvitele a mostaninál egészségesebb legyen, hiszen parkunk úgy ad teret a fizikai aktivitásra, a friss levegőn való időtöltésre, hogy közben valódi alternatívát nyújt a videojátékokkal és egyéb beltéri, üléshez kötött tevékenységekkel szemben - emelte ki Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója.

A Nagyjátszótéren gyerekbarát, integrált illemhelyeket is kialakítanak, és pelenkázásra, szoptatásra alkalmas részeket is elkülönítenek. A munkálatok során a parkrész zöldfelülete teljesen megújul, aljnövényzetét rehabilitálják, és új, ligethonos fákat is ültetnek.

Kiemelt kép: MTI/Napur Architect Kft.

Teljesen átépül a Városliget

Javában zajlik a Liget Budapest Projekt, melynek keretében megújul a Városliget, ami az ígéretek szerint hamarosan számos rekonstrukcióval és újdonsággal várja majd a látogatókat.

Teljesen átépül a Városliget: nézd meg képeken, hogy néz ki most

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük