IMF-tárgyalások: íme, a legújabb időpont a kezdésre

Varga szerint július-augusztusban kezdődhetnek meg a tárgyalások az IMF-fel.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Varga Mihály szerint július-augusztusban kezdődhetnek meg a tárgyalások a Nemzetközi Valutaalappal, a magyar kormány pedig továbbra is tartja magát ahhoz, hogy egy biztonsági hálóról szeretne megállapodni.

Megint elhangzott: nem Magyarországon múlik

Az IMF-fel és az Európai Unióval folytatandó tárgyalásokat vezető tárca nélküli miniszter erről a TV2 Mokka című műsorában beszélt szerdán. Varga Mihály az IMF által támasztott feltételekről úgy fogalmazott: tapogatózunk, majd hozzátette, hogy nem Magyarországon múlik a dolgok tisztázása. Kifejtette, hogy eddig a jegybanktörvény tisztázása került szóba feltételként.

Az Európai Bizottság és az IMF is azt szeretné tisztázni a magyar kormánnyal, hogy milyen feltételekkel lehet megkötni a biztonsági hálóról szóló megállapodást.

Kiemelte: a kormány továbbra is tartja magát ahhoz, hogy nem szeretné lehívni a pénzt, csak egy olyan biztonsági hálóra van szükség, amely csökkenti a kockázatot, segíti Magyarországot abban, hogy könnyebben jusson pénzhez a piacokról, és olcsóbbá váljon az ország finanszírozása.

Július-augusztus

Úgy vélekedett, hogy a tárgyalások július-augusztusban kezdődhetnek meg, miután rendeződött a jegybanktörvény ügye, valamint az uniós pénzügyminiszterek június 22-i ülésükön döntenek arról, hogy feloldják Magyarországgal szemben a kohéziós pénzek folyósításának felfüggesztését kilátásba helyező korábbi döntést.

A jegybanktörvényről azt mondta: bár az Európai Bizottság korábban már elegendőnek ítélte a törvény módosítását, most - új szempontként a tárgyalások megkezdéséhez - az Európai Központi Bank a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvénnyel kapcsolatos felvetéseit, aggályait is meg kell vizsgálni.

Az EKB a hibás, nem a rossz törvény

Varga Mihály emlékeztet arra, hogy az EKB a jegybank függetlenségét garantáló módosításokat kért a törvényben, és ő ezért javasolta a jogszabály végszavazásának elhalasztását. Ezen a héten olyan kérdéseket kell tisztázni, hogy hányan legyenek a monetáris tanácsban, valamint hogy ki lehet-e nevezni egy harmadik alelnököt.

Varga Mihály úgy vélekedett, hogy ezek alapvetően olyan technikai kérdések, amelyek nem érintik a jegybank függetlenségét, amelyet eddig is tiszteletben tartott a magyar kormány, és ez ezután is így lesz.

Ezt is szeretjük