Hoppá! Mégis megállapodást kötünk az IMF-fel

Az elemzők napok óta mondják, hogy vissza kell hívni a Nemzetközi Valutaalapot. Megtettük.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár Orbán Viktor a Népszabadság információi szerint zárt körben azt mondta, hogy ha az IMF visszajön, ő távozik, most mégis úgy tűnik, hogy a kormány leül tárgyalni a Nemzetközi Valutaalappal.

Az Index szerint az NGM közölte, hogy az IMF szokásos éves gazdaságpolitikai konzultációjának keretében megkezdik a tárgyalásokat egy új típusú együttműködésről.

A minisztérium közleménye szerint jó eszköz lehet számunkra egy újfajta, már a saját érdekeink szerint berendezett gazdaságunkhoz igazított együttműködés az IMF-fel - írja a lap.

Az NGM szerint ez a régivel szemben nem csökkenti, hanem növeli pénzügyi-gazdasági függetlenségünket.

Az NGM állítja, a megállapodás nem növeli az államadósságot, hiszen nem hitelfelvételről szól. Az NGM az Index szerint azt közölte: "Voltaképp egy biztosítást kötünk, amely növeli a befektetői biztonságot Magyarországon."

Ez a gyakorlatban egy hitelkeret-megállapodást jelenthet, ami nem új elem: gyakorlatilag ilyet kötöttünk 2008 őszén, a válság időszakában is, és az akkori megállapodásban szereplő hitelkeret teljes összegét sem hívtuk le - számol be a lap.

Az IMF-fel való tárgyalások sürgetését a napokban már több elemző is felvetette, enélkül ugyanis nagy bajba került volna az ország.

A kormány IMF-ellenes kommunikációjából viszont azt lehetett leszűrni, hogy végig kitart az IMF-mentes Magyarország mellett. Nem így lett, aminek eredményeként a forint erősödni is kezdett.

Frissítve! A legfrissebb hírek szerint az IMF nem kapott megkeresést Magyarországról. A portfolio.hu hozta le elsőként a Reutersen közzétett gyorshírt. Erre hivatkozva Kálmán Olga ma esti - csütörtök, ATV, 19:25 - Egyenes beszéd című műsorában Mesterházy Attila elmondta, ő is este értesült a tényről, miszerint valóban nem történt felkérés a magyar kormány részéről, így számára is érthetetlen a jelenlegi IMF-fel kapcsolatos kommunikáció. Ettől függetlenül az MTI továbbra is közli a politikai elemzők friss sajtóközleményeit a kormány bejelentésének várható hatásairól. A témával a holnapi nap folyamán tovább foglalkozunk.
Ezt is szeretjük