3 jó és 5 rossz hír 2008-ra
Az árak és az adók folytonos változásait már te sem tudod követni? Nehéz kibogoznod a szálakat? Hogy ne érjen meglepetés, készülj fel időben a változásokra!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek
Nincs január változások nélkül. A karácsonynak vége, a meghitt hangulat pedig gyorsan elillan, amikor ismét szembe kell nézni a valósággal, pontosabban azzal, hogy mi is vár ránk 2008-ban. A Parlamentben ugyanis nincs megállás, a motor pörög, nekünk csak tudnunk kell követni az intézkedéseket, például az áremeléseket, az adókedvezmények körének változásait, és alkalmazkodnunk az új előírásokhoz.

A meglepetések elkerülése végett összegyűjtöttük a legfontosabb változásokat a 2008-as évre nézve.

A jó hírek

Adókedvezmény lakáseladáskor

Jó hír azoknak, akik meg akarnak szabadulni a lakásuktól, de nincs kedvük 15 évet várni, hogy ezt adómentesen megtehessék. A most érvényben levő szabály szerint ugyanis akkor nem kell 25%-os személyi jövedelemadót fizetnie a lakást értékesítőnek az ebből származó jövedelem után, ha legalább 15 éve tulajdonosa az ingatlannak. A januártól hatályba lépő jogszabály szerint elég lesz öt évig megtartani a lakást, a szerzéstől számított hatodik évben már adómentesen lehet eladni. Üröm az örömben: az eddigi szabályozással ellentétben, aki öt éven belül lakáscélokra fordítja az ingatlaneladásból származó bevételt, nem kapja vissza az érte lerótt adót.

Adójóváírás

Az adójóváírás rendszere is átalakul: összeolvasztják a rendes és a kiegészítő adójóváírást, a kettő összege - az eddigieknek megfelelően - 11.340 forint lesz. A változás lényege, hogy a jogosultsági jövedelemhatárt feljebb tolják, így a mainál sokkal több ember élhet majd vele. A legjobban az átlagjövedelműek, vagyis a havi 140 és 200 ezer forint között keresők járnak majd, az ő zsebükben havonta 3-5 ezer forinttal több marad a változtatásnak köszönhetően.

Béren kívüli juttatások

Három béren kívüli juttatás adómentes határa is emelkedik: a hideg étkezési utalványnál havi 5 helyett 6 ezer forint, a meleg étkezési utalványnál ennek a duplája adható majd adó- és járulékmentesen, míg az iskolakezdési támogatás adómentes összege is emelkedik valamennyit.
A munkaadók ezért várhatóan nagyobb értékben adják majd ezeket az alkalmazottaknak.
További jó hír, hogy az önkéntes kölcsönös egészség- és önsegélyező-pénztári tagdíjat a munkáltatónak érdemes lesz havonta nemcsak a minimálbér 20, hanem 30%-ával kiegészítenie a közterhektől való mentesség miatt.

És a rosszak

Az élelmiszerek is drágulnak

Sajnos úgy tűnik, jövőre is egyre többet kell szánni a nagybevásárlásra, az előrejelzések szerint ugyanis a következő év elejétől – ha nem is olyan mértékben, mint az idei őszi 16-17%-os ugrás volt − lassan, de biztosan emelkedik majd az élelmiszerek ára.

A dohányosokra rájár a rúd

Soha jobb alkalom, hogy leszokj a dohányzásról! Jövőre ugyanis újfent magasabb lesz a cigaretta és egyéb dohánytermékek jövedéki adója, ennél fogva nő majd az áruk is. A mindennapi betevő cigiből azonban elég lesz márciusban feltankolni: a tavalyi és idei évhez hasonlóan áprilisban és szeptemberben lesz emelés.

Nagyobb büntetés a késlekedő adóbevallóknak

Jövőre nem árt jobban odafigyelni a határidőkre, a későn leadott adóbevallást ugyanis az idei maximum 100 ezer forint helyett jövőre 200 ezer forintos mulasztási bírsággal is büntethetik. A maximális összeget akkor szabják ki, ha úgy gondolják, a késlekedés szándékos volt.

Marad az örökösödési adó

Aki már beleélte magát, hogy a következő évtől nem kell hatalmas összegeket csengetnie az örökölt ingatlan után, annak csalatkoznia kell. A kormánynak esze ágában sincs eltörölni az örökösödési adót, sőt már az emelése is szóba került. A nemzetközi tendencia ezzel ellentétben az, hogy igyekeznek enyhíteni az örökösök terhein, Szlovákiában például már el is törölték ezt az adónemet.

Áfafizetés a lakáseladáskor

A januártól hatályba lépő új áfatörvény egyik legizgalmasabb rendelkezése az ingatlanértékesítésekre vonatkozik: a magánszemélyek sorozat jellegű ingatlanértékesítés esetén áfaalannyá válnak. Ez azt jelenti, hogy ha két éven belül legalább négy ingatlant - telket, használatba nem vett, illetve legfeljebb két éves lakást - ad el valaki, a negyedik után már áfát kell fizetni.
Ezt is szeretjük