Kivágott szívű magyar múmiát vizsgálnak a kutatók: faforgáccsal tömték ki a mellkasát
A 72 éves korában elhunyt asszony testét a többi váci múmiával együtt találták meg.

kes
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Waitzenbach Terézia rejtélye két évtizede foglalkoztatja a tudósokat. A 72 éves korában elhunyt asszony testét a többi váci múmiával együtt 1994-ben a Fehérek temploma egy elfeledett kriptájában találták meg. Minden múmiának megvan a maga sajátos története, ám ez a test valamiben különbözik a többitől.

- Az asszony mellkasán egy körülbelül 15 centiméter hosszú vágás látható, melyet a halál beállta után ejtettek. Valamiért eltávolították a nő szívét, mellkasát pedig faforgáccsal tömték ki. Próbáltuk megfejteni, vajon miért tették ezt - mondta Pap Ildikó antropológus, A világ múmiái kiállítás egyik kurátora.

A háromszáz éves múmia jelenleg a világ legnagyobb ilyen jellegű gyűjteményének helyet adó tárlaton látható, január 20-ig tekintheti meg a közönség a belvárosi Komplexben.

- Az egyik lehetséges megfejtés a tetszhaláltól való félelem. Akkoriban, a 18. század végén, a 19. század elején még gyerekcipőben járt az orvostudomány, reális veszély volt az élve eltemetés - magyarázta a szakértő.

A látszólagos haláltól való rettegés, az, hogy egy föld alatti koporsóban térjenek magukhoz, sokakat arra sarkallt, hogy végrendeletben kössék ki, hogy temetésük előtt szúrják át, vagy vegyék ki a szívüket, ezzel biztosítva, hogy már valóban meghaltak.

- Úgy gondoljuk, Terézia esetében más lehetett a szív eltávolításának oka. Akkoriban hűtés hiányában a holttestet nem tudták szállítani, így eltemették, a szívet pedig egy lezárt urnában vitték haza az elhunyt szülőföldjére. A szívurnás temetés elsősorban a tehetősebb családoknál volt gyakori - magyarázta a kiállítás kurátora.

A cikk az ajánló után folytatódik

A különleges, világviszonylatban is egyedülálló tárlaton a váci múmiák közül többet is megtekinthetnek az érdeklődők, és a testeken keresztül végigkövethetik 4500 év történelmét Dél-Amerikától Németországig, Egyiptomtól Magyarországig.

A kiemelt kép illusztráció. Fotó: Getty Images Hungary.

Nézd meg ezt is - Macskamúmiákra bukkantak

Több tucat macskamúmia és egyéb lelet mellett mintegy száz aranyozott macskaszobor és Básztetnek, a macskaként ábrázolt istennőnek a bronzszobra is előkerült.

Ezt is szeretjük