Orbán Viktor végre észbe kapott
De tényleg meg kell védeni keletről az országot?
Operatív törzset kell létrehozni Magyarországon.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A visegrádi országok - V4 - kormányfőinek január 29-i, késő esti találkozóján Orbán Viktor bejelentette, hogy az ukrajnai helyzet miatt felkéri a belügyminisztert, Pintér Sándort egy operatív törzs létrehozására.

Bohuslav Sobotka, Donald Tusk, Orbán Viktor és Robert Fico

Ennek értelmében a magyar miniszterelnök arra utasította Pintér Sándort, hogy készítse fel Magyarországot egy olyan esetleges szituációra, ha Ukrajnában a helyzet nem a legkedvezőbben alakulna.

Közös nyilatkozatot is elfogadtak

A találkozón a négy ország, Magyarországon kívül Szlovákia, Csehország és Lengyelország egy közös nyilatkozatot is aláírt, amiben javaslatokat tesznek az ukrán krízis kezelésére. A lengyel miniszterelnök, Donald Tusk szerint különösen fontos, hogy Európa most kiálljon Ukrajna mellett, és támasza legyen a megoldás megtalálásában.

A nyilatkozatban a kormányfők az ukrajnai feleket felszólították, hogy azonnal állítsák meg az erőszakot, hiszen ezzel az egész ország jövője forog kockán.

Az ukrán elnöki hivatal január 30-i, csütörtöki tájékoztatása alapján az ukrán elnök, Viktor Janukovics betegszabadságra ment, légúti betegsége és láza miatt. Ezek után nem lenne meglepő, ha az elnök  lemondana, a héten már a miniszterelnök, Mikola Azarov is megtette ezt.

Nem az erőszak a megoldás

Bohuslav Sobotka cseh, Donald Tusk lengyel, Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnök a nyilatkozatban aggodalmát fejezte ki az események drámai alakulása miatt. Szerintük csak őszinte párbeszéd vezetheti ki az országot a válságból. Szükség volt a V4 rendkívüli egyeztetésére, amiért a brutális események az országok határát súrolják. 

Amnesztiatörvényt fogadtak el Ukrajnában

Az ukrán parlament január 29-én, szerda késő este amnesztiatörvényt fogadott el. A jogszabály szerint a tüntetők által elfoglalt hivatalokat, tehát az önkormányzatokat és a végrehajtó hatalom épületeit szabaddá kell tenni.

Ha ez megtörténik, akkor mindenki, aki tömeggyűléseken részt vett, eljárás indult ellene vagy akár jogi szankciókat is hoztak vele szemben, amnesztiában részesül. Ezt az előterjesztést egyelőre az ellenzék nem támogatja. 

Kép forrása: MTI/Bruzák Noémi

Ezt is szeretjük