Extrém UV-sugárzásra figyelmeztetnek a meteorológusok - Nem tudják, mi okozza
Rekordalacsony az ózontartalom.

napfeny
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapjáról kiderül, hogy a budapesti Marczell György Főobszervatóriumban tegnap, 2017. június 12-én reggel és délelőtt rekord alacsony ózontartalom-értékeket regisztráltak. A kirívóan alacsony ózonértékeknek megfelelően nagyon magas UV-besugárzás értékeket mértek országos UV-monitoring hálózatuk mind az öt mérőállomásán.

Hozzátették, hogy a most tapasztalt kiugró ózonhiány oka egyelőre nem ismert pontosan, erre a mostani napok légkördinamikájának átfogóbb elemzése adhat majd magyarázatot. Az MTI-hez eljuttatott tájékoztatásukban azt írták: kedden a figyelmeztetési értéket meghaladó, 8,5-ös UV-B sugárzás várható.

Ilyenkor normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet. Ezért azt kérik a szabadban tartózkodókat, hogy fokozottan védekezzenek a napsugárzás okozta leégés ellen. Ha lehetséges, napközben 11 és 15 óra között kerüljék a napozást. Kitértek arra is, hogy az UV-sugárzás Siófokon volt a legmagasabb, ott dél körül a besugárzás megközelítette a 9-es UV Index-értéket, de Kékestetőn is 8-as feletti volt a déli besugárzás.

Ezt is szeretjük