Ennyiszer kellene nyaralni a magyarok szerint egy évben, hogy mentálisan jól legyünk

Az utazás hatása szinte mindenkinél érvényesül, a mentális egészség érdekében érdemes sort keríteni rá.

Utazás hatása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A magyarok kétharmada szerint a nyaralás határozottan hozzájárul a mentális egészség javításához, és évi egy-két utazás lenne elegendő ahhoz, hogy feltöltekezhessenek - derül ki a cseh Kiwi.com felméréséből. Az X generáció tagjai igénylik leggyakrabban a kiruccanást, ennek ellenére a Z generáció tagjait viselte meg leginkább az, hogy nem utazhattak. Tízből hat fiatal felnőtt érzelmeire különösen kihatott a járvány miatti karanténidőszak.

A vezető utazási technológiai cég reprezentatív felmérést készített hazánkban az utazás és a mentális egészség kapcsolatáról. Tízből kilenc magyar - 91% - szerint a nyaralás javíthatja a jóllétet, sőt a válaszadók kétharmada szerint határozott összefüggés van a kettő között. Minél magasabb iskolai végzettséggel rendelkezik valaki, annál inkább azt vallja, hogy az utazásnak pozitív hatása van.

A nyolc általánost végzettek 85%-a, a szakmunkások 88%-a vallja, hogy ha nyaralhat, akkor jobban érzi magát. Az érettségizettek körében 10-ből 9-en, míg a diplomások közül majdnem mindenki - 97% - úgy gondolja, hogy az utazás hozzájárulhat a jólléthez.

A nőket és a fiatalabbakat jobban megviselték a korlátozások

Majdnem minden második magyar - 49% - úgy gondolja, hogy romlott a mentális egészsége a világjárvány idején a korlátozott utazási lehetőségek miatt. Az okok közt leginkább az érzelmi instabilitást, változó hangulatot - 31% -, valamint a szorongást és a depressziót - 22% - jelölték meg, de akadtak olyanok is, akiknél unalmat - 14% - vagy magányt - 8% - váltottak ki az utazás lehetősége nélküli, hosszú hónapok.

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

A nők inkább tapasztalták a lezárások miatt mentális egészségük romlását: míg körükben a válaszadók 52%-a, addig a férfiak 46%-a érzi úgy, hogy az utazás hiánya negatívan hatott a jóllétükre.

Jelentősek a különbségek a generációk között ezen a téren, a fiatalabbakat jobban megviselte a helyzet. Míg a Z generáció tagjai közül 10-ből 6-an úgy érzik, hogy romlott a mentális egészségük, addig az Y generáció kicsit több mint fele - 52% -, az X generáció 44%-a vélekedik így, a baby boomerek körében pedig a legalacsonyabb ez az arány: tízből mindössze három fő, 29% tapasztalt a mentális egészségében negatív változást a korlátozott utazási lehetőségek miatt.

Az X generáció tagjai igénylik a legtöbb utazást

Minden huszadik ember elegendőnek tartja azt, ha kétévente utazhat, míg 12%-nak az ennél ritkább utazás is elegendő. A magyarok döntő többsége - 83% - viszont legalább egy, de inkább több utazást tart ideálisnak. A legtöbb magyar - 38% - évi egy vakációval tud feltöltődni. A válaszadók 28%-ának évi két utazásra van szüksége mindehhez. 8% évente legalább három út mellett érzi úgy, hogy ki tud kapcsolódni, míg 9%-nak még ennél is többre van szüksége.

Eltérő vakációkedvvel rendelkeznek a különböző generációk tagjai. Az X generációsok jólléte igényli a leggyakoribb utazást. E generáció 88%-ának évente legalább egy nyaralásra van szüksége a feltöltődéshez. Kiemelkedő, hogy a generáció minden második tagja évi legalább két utazással, sőt tízből egy fő évi négy vagy több utazással elégedett igazán.

A második legnagyobb utazási kedvvel a Z generáció tagjai bírnak. A fiatal felnőttek 82%-a évi legalább egy vakáció mellett érzi jól magát. Minden negyedik Z generációsnak évi két utazásra van szüksége, 18%-uk pedig évi három vagy több vakációt igényel. Az X és a Z generációt az Y generáció, majd a baby boomerek követik ebben a sorban. Az Y generáció tagjai közül tízből nyolc igényel legalább évi egy nyaralást, míg a baby boomerek háromnegyede.

Fotók: Getty Images

Így érezd jobban magad lelkileg 5+1 lépésben

A fizikai és mentális megújuláshoz fejben is alapos lomtalanítást kell tartani, és különféle praktikákkal erősíteni, fejleszteni a pozitív gondolkodást.

Így érezd jobban magad lelkileg 5+1 lépésben: egy egyszerű meditációs gyakorlatot is mutatunk

A fizikai és mentális megújuláshoz fejben is alapos lomtalanítást kell tartani, és különféle praktikákkal erősíteni, fejleszteni a pozitív gondolkodást.

Elolvasom
Ezt is szeretjük