Magára hagyják az ukránokat?
Nekik kell megoldaniuk a válságot
Az orosz és a német külügyminiszter a héten tárgyalt az ukrajnai válság megoldásáról.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Moszkva és Berlin egyetért abban, hogy az ukrajnai belpolitikai válságból kivezető utat maguknak az ukránoknak kell megtalálniuk - hangoztatta pénteken Szergej Lavrov orosz és Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter az orosz fővárosban.

Tüntetés Ukrajnában

A moszkvai tárgyalásaikról tartott tájékoztatón az orosz diplomácia vezetője azt mondta, egyetért abban német kollégájával, hogy Ukrajnára nem szabad befolyási övezetként tekinteni.

Segítenek, ha kérik

Lavrov kifejtette, hogy Moszkva ugyan nem ellenzi a külső közvetítést az ukrán válság megoldásában, de csak akkor, ha ezt a kijevi vezetés kéri.

Frank-Walter Steinmeier úgy vélte, hogy most minden az Ukrajnában egymással szembenálló felektől függ, de a legfontosabb, az ukrán alkotmány módosítása még várat magára.

- Meg kell adnunk a lehetőséget az ukránoknak, hogy maguk válasszák meg a politikai jövőjük felé vezető utat - mondta. Moszkvai látogatásáról Steinmeier előzőleg a Kommerszant című, tekintélyes orosz napilapnak is nyilatkozott, kifejtve, hogy az ukránoknak szabad választásokon kell meghatározniuk országuk jövőjét, és függetlenül attól, hogy milyen utat választanak, az nem épülhet erőszakra és szélsőséges eszmékre.

Most egy olyan politikai rendezés elérése a fontos, amit a hatalom és az ellenzék is támogat, de elsősorban az állampolgárok. Ugyanilyen fontos mielőbb hozzálátni a gazdasági problémák megoldásához.

Szíriáról is tárgyaltak

A német külügyminiszter a lapnak úgy fogalmazott, hogy senkinek nem áll érdekében az ukrajnai feszültségek növelése. Közös feladatuk, hogy ösztönözzék a párbeszédet a hatalom és az ellenzék között. Ehhez Oroszország is hozzájárulhat.

Steinmeier csütörtökön érkezett az orosz fővárosba, ahol Szergej Lavrovval a kétoldalú kapcsolatokról, valamint a legégetőbb külpolitikai kérdésekről, így a szíriai válság rendezéséről is tárgyalt. A német külügyminiszter az orosz vendéglátójával közösen tartott moszkvai sajtótájékoztatón azt mondta, hogy Németország parlamenti jóváhagyást követően részt vehet a szíriai vegyi fegyverek megsemmisítésében.

Frank-Walter Steinmeier közölte, hogy országa a szíriai tömegpusztító fegyverek kiszállításában működik majd közre, konkrétan a veszélyes vegyi anyagok behajózásában. A szíriai politikai erők genfi tárgyalásaival kapcsolatban Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt hangoztatta, hogy nem szabad mesterségesen korlátozni azok időtartamát.

Moszkva azt is ellenzi, hogy a tárgyalás résztvevői csupán az átmeneti kormányzat létrehozásának kérdésére összpontosítsanak ahelyett, hogy a 2012. június 30-án elfogadott genfi nyilatkozat teljes körű végrehajtásáról tárgyalnának. Szergej Lavrov a szíriai ellenzéki erők nyugati és arab támogatóit azzal vádolta, hogy csak arra használják Bassár el-Aszad ellenfeleit, hogy leváltsák a damaszkuszi hatalmat. Szerinte a szíriai ellenzék mögött álló nyugati országok ki akarják siklatni a genfi béketárgyalásokat, és meg akarják akadályozni a szíriai politikai rendezést.

Kép forrása: en.wikipedia.org, Mstyslav Chernov.

Ezt is szeretjük