Ne vegyél ilyen gabonát, mert nem tesz jót! Ezért káros az egészségre

Egy újabb teszt is megerősítette ennek a gabonának az egészségre káros növényvédőszer-tartalmát.

Ukrán gabona minősége
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A harmadik - ezúttal Dániában elvégzett - teszt is megerősítette, hogy a Szlovákiában két héttel ezelőtt vizsgált ukrán gabona az Európai Unióban betiltott, az egészségre káros növényvédő szert tartalmaz - jelentette be Samuel Vlcan szlovák ügyvezető mezőgazdasági miniszter kedden.

A szlovák állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági felügyelet (SVPS) még áprilisban végzett vizsgálatot a gútai (Kolárovo) malomban 1500 tonna Ukrajnából származó búzán, és ennek során mutatták ki az egészségre káros növényvédő szert.

Az ukrán gabona minősége

A szlovák szaktárca ennek alapján azonnali hatállyal megtiltotta az országba már behozott ukrán gabona és liszt feldolgozását, valamint bekerülését az élelmiszergyártási, illetve takarmányozási folyamatokba, és bejelentette: az országban már raktáron lévő összes ukrajnai származású gabonát és lisztet hasonló vizsgálatnak vetik alá.

GettyImages-1405183958

- Ma már a kezünkben vannak az úgynevezett döntővizsgálat eredményei is, hétfőn érkeztek meg a koppenhágai laboratóriumból. Ezek megerősítették a növényvédőszer-tartalmat, 0,024 milligrammot mutattak ki kilogrammonként. Tehát megerősítik a mi vizsgálataink eredményeit - idézte Samuel Vlcan kddi bejelentését a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség.

A szlovák miniszter elmondta: a következő lépés most az lesz, hogy a tulajdonos eldöntse, milyen módon szeretnék megsemmisíteni az egészségre káros növényvédő szert tartalmazó gabonát.

A cikk az ajánló után folytatódik

Játssz a Heineken kódokkal és nyerj!

Vásárolj promóciós csomagolású Heineken terméket, töltsd fel a kupakban vagy a nyitófülön található kódot és nyerj 4 fős amszterdami utazást vagy legyen tiéd a Heineken ajándékok egyike! Növeld a nyerési esélyed és játssz velünk 2024. július 17-ig!

Advertisement

Promóció

Szlovákia az ukrán gabona feldolgozását tiltó intézkedést követően, április 19-i hatállyal leállította az ukrán gabona és több más, Ukrajnából származó mezőgazdasági termék behozatalát. Az importstop a gabonán kívül a cukorra, vetőmagokra, szárított takarmányra, komlóra, lenre, kenderre, zöldségre és  gyümölcsre, illetve a belőlük készült termékekre, valamint a borra, az etilalkoholra és a mézre is vonatkozik.

Ez is érdekes: fontos magyar tanulmány készült Európa élelmiszer-ellátásának jövőjéről

Kiderült, melyik térség lehet Európa éléskamrája a jövőben.

Fontos magyar tanulmány készült Európa élelmiszer-ellátásának jövőjéről

Kiderült, melyik térség lehet Európa éléskamrája a jövőben.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük