Pikali Gerda hisz a sors erejében: mindenkinek megvan a maga feladata, amit be kell teljesítenie (x)
Az Újszínházban évek óta töretlen sikerrel játsszák A funtineli boszorkány című előadást.

funtinelli 2100x1400
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Wass Albert legnépszerűbb regényéből készült darab főszerepét közel két éve Pikali Gerda formálja meg. A színésznő elárulta, nagyon vágyott erre a szerepre, mert a főhősnő sok szempontból hasonlít rá.

A funtineli boszorkány története az erdélyi havasokban játszódik. A főszereplő, Nuca különös képességgel rendelkezik: egyszerre képes látni a múltat, jelent és jövőt. Az áldás mellett azonban átok is kíséri: akit megszeret, vagy az ágyába fogad, azt hamarosan utoléri a halál.

Lélekemelő, mégis borzongatóan meseszerű történet

A történet során a gyereklányból erős nő lesz, akinek egyszerre gyönyörű és kegyetlenül nehéz az élete. Hatalmas utat kell bejárnia, mire végre elfogadja végzetét. A környezetében az emberek természetük szerint segítik vagy éppen akadályozzák őt a fejlődésben. Pikali Gerdát első pillanattól magával ragadta a szépséges történet. 

- Már felnőtt nő, anya voltam, amikor olvastam a regényt, és azonnal az egyik kedvenc könyvem lett - mesélte a színésznő.

- Értettem és még inkább éreztem Nuca egész lényét, varázsát. Hiszem én is, hogy mindenkinek van egy feladata, amit be kell teljesítenie. Már akkor tudtam, hogy egy napon el fogom játszani Nucát.

Az Újszínházban Kerényi Imre rendezte meg A funtineli boszorkányt. A főszerepet eredetileg más játszotta, az a színésznő azonban anyai örömök elé nézett, így két éve Gerda átvette Nuca szerepét.

- Van egy nagyon fontos gondolat a darabban: “A sorsot nem lehet elrendezni. A sors rendezi el az embert.” Ebben én őszintén hiszek! Az sem lehet véletlen, hogy Nuca szerepe végül megtalált engem - folytatta Pikali Gerda.

- Számomra ez a lehetőség egy mérföldkő, Nucát csak teljes szívvel és lélekkel lehet eljátszani, és én így teszem. Meg szeretném mutatni a közönségnek, ahogy ez a kislány érett nővé válik, és ez a folyamat a lelkében is végbemegy, méghozzá hatalmas harcok árán. A színésznő számára azonban nemcsak emiatt fontos ez a darab.

- Kerényi Imre meghatározó szerepet játszott az életemben, abban, hogy az a színésznő lettem, aki vagyok. Nagyon fájó a hiánya, de, amikor A funtineli boszorkányt játszom, mindig úgy érzem, hogy itt van velem, velünk. És én azt szeretném, ha azt látná onnan fentről, hogy minden úgy megy továbbra is, ahogyan azt ő megálmodta nekünk.

A darab sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy gyakran még az utcán is megállítják a művésznőt, és gratulálnak neki Nuca megformálásához.

- El sem tudom mondani, milyen felemelő érzés, amikor odajön hozzám egy ismeretlen, és azt mondja, sohasem fogja elfelejteni ezt a darabot, a játékom hatással volt az életére, a gondolkodásmódjára - mondta Pikali.

- Ezért lettem színésznő, hogy közvetítsek, hogy átadhassak olyan gondolatokat, melyek hatással lehetnek az emberek életére. A funtineli boszorkány pontosan az a történet, amelyik a varázslatos mesevilágával, megmutatva az emberi lét minden gyönyörűségét és gyarlóságát, tökéletesen alkalmas arra, hogy megnyissa a lelkeket.

Wass Albert A funtineli boszorkány című darabja, Kerényi Imre rendezésében, Pikali Gerda főszereplésével az Újszínházban látható

Ezt is szeretjük