Mit tegyél szilveszterkor, hogy sikeres legyen az új éved?

Íme, a legfontosabb babonák, azon túl, hogy mindig legyen nálad malacos kulcstartó.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szilveszter éjszakához és az új év első napjához rengeteg babona és hiedelem kötődik. Némelyik ma már viccesen hangzik, másokat talán érdemes megfogadnod.

Sok szerencsét!

Mit tegyél?

Híres újévi fogás a malacsült. Erről az állatról úgy tartja a babona, hogy mivel befelé túr, behozza a szerencsét a házba. Ha tehát sikerekre vágysz, ne hagyd ki a disznóhúst szilveszterkor, akkor se, ha egyébként nem rajongsz érte!

Trombitálj! Nem véletlenül olyan zajosak az utcák szilveszter éjszaka. A hiedelem szerint a kerepléssel, trombitálással és egyéb zajkeltéssel elűzhetőek a rossz szellemek, és így lehet vidámságot és szerencsét lopni az új évbe.

Mit ne tegyél?

Nem mindegy, hogy mit eszel az óév utolsó, illetve az új év első napján. Egy középkori babona szerint tilos szilveszterkor pulykahúst fogyasztani, mert az mérget, szerencsétlenséget hoz a házhoz. Ha szeretnéd tartani magad a babonákhoz, véletlenül se egyél csirkehúst. Ez az állat ugyanis hátrafelé kaparja a szerencsét, tehát balszerencsét hoz az új évre.

Jó hír! Újév napján tilos házimunkát végezni. A vasalás kilapítja a szerencsét, a söprés, valamint a szemét házból való eltávolítása pedig egyenesen elviszi azt. Ráérsz még takarítani az év további napjain, most inkább pihenj egy kicsit!

Szerelmeseknek

Mit tegyél?

Öntsetek pároddal egy kevés pezsgőt a földre – lehetőleg ne a perzsaszőnyegre – még az éjféli koccintás előtt. A babona szerint ugyanis jót tesz a kapcsolatnak, és biztosítja, hogy egész évben boldogságban éljetek. Talán az egyik legismertebb hagyomány az újévi csók. Ha éjfélkor megcsókoljátok egymást kedveseddel, a hiedelem szerint csupa jó dolog történik majd veletek az új évben.

Mit ne tegyél?

Semmiképpen se veszekedj szerelmeddel január elsején. Hiszen, amit az új év első napján teszel, az ismétlődik egész évben - legalábbis így tartja a babona. Ha hiszel benne, ezen a napon kizárólag kellemes dolgokat tegyél!

Légy gazdag!

Mit tegyél?

Szilveszter napján legyen nálad legalább egy nagy címletű bankó, esetleg bankkártya, mert ez anyagi sikereket hoz az új évben. A babona szerint ugyanis az új év során soha nem lesz kevesebb pénzed, mint amennyit szilveszter napján magadnál tartasz.

Újév napján fogyassz lencsét, babot vagy bármilyen apró szemű növényből készült ételt. Ez gazdagságot hoz majd az új esztendőben. Töltsd meg január elsején a konyhai cukortartót, sótartót, kávés dobozt. Ha ezek tele vannak, a babona szerint nem lesznek anyagi problémáid.

Mit ne tegyél?

Halat csak akkor fogyassz szilveszterkor és elsején, ha folyóparti városban laksz. Ebben az esetben ugyanis gazdagságot hoz – mivel ahány pikkely, annyi pénz. Ha azonban nem ilyen vidéken élsz, szerencsésebb elkerülni a halfogyasztást, mert a babona szerint a hallal elúszik a pénzed is.

Nem szerencsés szilveszter éjszaka mindent felfalni a hűtőből. Egy régi hiedelem szerint, ha hagysz valamit a kamrában/hűtőben, az új évben sem szenvedsz hiányt semmiben. Ne feledd, újév napján tilos kölcsönadni - a hagyomány szerint ugyanis anyagi nehézségeket teremtesz az új esztendőre. Ha barátnőd taxipénzt kér kölcsön tőled, inkább légy nagyvonalú, és fizesd ki helyette.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban arról dilemmázunk, hogy miért ülünk fel a legfrissebb trendekre, miért követjük megszállottan a divatirányzatokat, valamint a fogyasztás és a reklámvilág pszichológiájának is a mélyére ástunk. Pintér Ada beszélget Márton Szabolccsal az Indamedia csoport ügyfélélmény igazgatójával, és Kazár Zalán Kristóffal a Femina újságírójával.

Promóció

Őrizd meg egészséged!

Mit tegyél?

Ha újév napján kora reggel hideg vízzel mosakszol, egész évben szerencsés leszel. Más kérdés, hogy viszonylag keveseknek van kedvük ilyenkor – enyhén zúgó fejjel – a hideg vizes pancsoláshoz. De hát, bátraké a szerencse!

Mit ne tegyél?

A hagyomány szerint január elsején orvost hívni nem jelent mást, mint azt, hogy egész évben betegeskedni fogsz. Ezért jó, ha elkerülöd ezen a napon a fehér köpenyeket. Bár valószínűleg valami egészen komoly dolognak kell történnie ahhoz, hogy mindjárt a rendelőben kezd az új évet.

OLVASD EL EZT IS!

  • horoszkóp
  • nyugati horoszkóp

Mire számíts a férfitól hosszútávon?

  • párkapcsolati probléma
  • nyugati horoszkóp

Mitől ábrándul ki a pasid?

Ezt is szeretjük