Meglepő dolgot találtak a tudósok a Föld kérge alatt: ezért nagyon jelentős felfedezés

Ausztrál tudósok nagyon fontos felfedezést tettek.

GettyImages-1363117340
beauty and style
Top olvasott cikkek

A tudósok eddig úgy gondolták, hogy a Föld kérge alatt négy főbb földszerkezeti réteg található. Egy új elemzés szerint azonban van egy ötödik réteg is.

Ausztrál szeizmológusok az elmúlt évek jelentősebb földrengési adatainak elemzése után találtak egy belső magot, ami olyan lehet, mint egy tömör vasgolyó, írja a 24.hu a CNN cikke alapján.

Új réteg a Föld mélyén

Húsz évvel ezelőtt feltételezték először, hogy létezik egy legbelső mag, de Dr. Thanh-Son Phạm, az Ausztrál Nemzeti Egyetem Földtudományi Kutatóintézetének tagja szerint most újabb bizonyítékot találtak a hipotézis igazolására, írja a cikk.

GettyImages-174700926
Fotó: fpm / Getty Images Hungary

A tudósok közel kétszáz, 6-os vagy annál erősebb földrengés adatait elemezték az elmúlt évtizedből. Az általuk tanulmányozott szeizmikus hullámok közvetlenül a Föld középpontján haladtak keresztül, és a földgömb rengésekkel ellentétes oldalán csúcsosodtak ki. A hullámok ezt követően visszatértek a rengés forrásához, nagyjából úgy, mint egy "pingponglabda, ami oda-vissza pattog."

Ezután megvizsgálták a hullámok terjedési idejét is, amelynek során olyan változásra bukkantak, amely bizonyíthatja, hogy a belső mag legbelső régiójában más a kristályos szerkezet, mint a külsőben. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Ez arra utalhat, hogy a Föld evolúciós idővonalának egy pontján valami jelentős, globális esemény történhetett, ami változást eredményezett a belső mag kristályszerkezetében. 

A kutatásban részt vevő egyik tudós szerint a Föld belső magjáról szerzett új információk sok mindent elárulhatnak majd Földünk múltjáról és fejlődéséről. Szerinte az újonnan felfedezett belső mag olyan, mint egy "időkapszula a Föld evolúciós történetéről".

Hold körüli pályára állt a Danuri űrszonda: ilyen csodálatos fotókat készített

A dél-koreai Danuri űrszonda december közepén kezdte meg a Hold körüli pályára állását.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük