Már most csúnyán átverhetnek a tűzifával: nagyon rosszul járhatsz, ha így vásárolsz
Itt az ideje felkészülni az őszre, ez pedig a szélhámosoknak kedvez.

farakas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Internetes vásárlás helyett biztonságosabb a helyi erdőgazdálkodóktól tűzifát vásárolni, mivel az esetleges kifogásokat is könnyebb így érvényesíteni - mondta Nagy Dániel, a Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal (Nébih) erdészeti igazgatóságának igazgatóhelyettese szerdán az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában.

Az igazgatóhelyettes közölte, hogy internetes vásárlásnál gyanús lehet a túl alacsony ár, és érdemes ellenőrizni azt is, hogy valós vállalkozás kínálja-e a tűzifát, szerepel-e a cégjegyzékben, illetve rendelkezik-e telephellyel, ahonnan el lehet hozni személyesen is a rendelt terméket.

Csalhatnak az árral

Figyelmeztetett továbbá, hogy a tűzifa-kereskedelembe gyakran kerül be lopott fa, ami a vásárlóknak is kárt okozhat, emellett súly helyett érdemesebb térfogatra vásárolni, mivel a nedves fa nehezebb, ez pedig visszaélésekre ad lehetőséget.

Nagy Dániel felhívta a figyelmet, hogy vásárláskor ellenőrizni kell a nyugtát és a szállítójegyet, ami feltünteti, hogy milyen mennyiségben milyen fát hoztak a vásárlónak, ezen felül július 1. óta a kereskedőnek a megrendelt fa mellé adnia kell tűzifa-vásárlási tájékoztatót is, amelynek elsődleges célja a körültekintő vásárlás elősegítése.

A Nébih honlapján a Tűzifát csak okosan! című tájékoztató anyag is segíti a tűzifát vásárlókat - tette hozzá az igazgatóhelyettes.

A tájékoztató 10 pontja

1. Lehetőleg a nyár elején vedd meg tűzifát!

2. Ha van elég helyed és pénzed, már az előző nyáron vedd meg tüzelőt!

3. A kínált, de számodra ismeretlen fafajú tüzelőnek nézz utána, kérd szakember segítségét.

4. Ha teheted, inkább köbméterben mérve, térfogatra vedd a tüzelőt, így könnyebben ellenőrizhető a mennyisége, a fa víztartalma pedig nem befolyásolja a megvett mennyiséget!

5. Ha tömegre vásárolsz tűzifát, figyelj oda, hogy csak hitelesített mérlegen mért; mérlegjegy, vagy más, mérlegelést hitelesítő dokumentum alapján kiállított számla birtokában fizess.

6. Csak olyan számlaképes értékesítőtől vásárolj, aki/amely a termékre vonatkozó adatokkal ellátott szállítójegyet és tűzifa-vásárlási tájékoztatót is biztosít.

7. Győződj meg az adott tűzifa egységcsomag tényleges faanyagtartalmáról, és annak egységárát hasonlítsd össze más kereskedők által kínált hasonló termékek árával.

A cikk az ajánló után folytatódik

8. Takarással védd a tüzelőt a csapadéktól, de oldalról hagyd szellőzni!

9. Ha száraz fával fűtesz, akár 30 %-ot is spórolhatsz, ami nagyon jó megtérülésnek számít!

10. Ha úgy érzed, vagy azt tapasztalod, hogy megtévesztés áldozata lettél, és az eladó nem hajlandó egyeztetésre, őrizd meg az eladótól kapott bizonylatokat, és írd meg panaszodat a Nébihnek (eutr@nebih.gov.hu), de javasolt értesíteni a fogyasztóvédelmi hatóságot is.

Ezt is szeretjük