Elfojtott egy tüsszentést, majdnem belehalt: az ijesztő eset bárkivel megtörténhet

A tüsszentés visszatartása veszélyes lehet, de nem azért, ami a köztudatban kering.

Tüsszentés visszatartása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Előfordul, hogy az emberre a legrosszabbkor jön rá a tüsszenthetnék. A legtöbben ilyenkor próbálják visszaszorítani az ingert, és ha ez nem sikerül, inkább elfojtva, a lendületét megfékezve engednek az érzésnek. Még ma is él a fejekben az a tudat, hogy ilyenkor akár a szem is kiugorhat. Bár ez csak városi legenda, ami régen leginkább a gyerekek ijesztgetésére szolgált, valóban nem veszélytelen, ha erővel gátoljuk a tüsszentés útját.

Sőt, ha a dolgok szerencsétlenül alakulnak, komoly sérülést vagy akár életveszélyes állapotot is előidézhet az elfojtás, ezért bármennyire nehéz is, érdemes kerülni a tüsszentés visszatartását. Ismerj meg néhány esetet, ami megelőzhető lett volna, ha a szóban forgó személyek engednek az ingernek, és egy pillanat alatt túlesnek a kellemetlenségen.

Miért veszélyes a tüsszentés visszatartása?

A tüsszentés egy reflex, amely arra hivatott, hogy nagy erejű, akár 56 kilométer per órás sebességű lökéssel megtisztítsa a légutakat, amikor valami oda nem illő dolog kerül a nyálkahártyákra, de kiválthatja a túlingerlés, például erős fény vagy csiklandozás is. Mivel ez elsősorban egy tisztító, védekező reakció, nem véletlenül alakul ki az inger, és nem árt utat engedni neki. Persze érthető, hogy amikor valaki náthás, vagy allergiával küzd, a rendszeres tüsszögés egy idő után terhessé válik. Mégis az a legjobb, amit tehetünk, ha teljes egészében kiengedjük a tüsszentést, amikor kell, hogy ne történjen az alábbiakhoz hasonló baleset.

2023 decemberében egy harmincas éveiben járó férfira autóvezetés közben tört rá a tüsszögőroham. A szénanáthával küzdő sofőr először csipkedni kezdte az orrát, majd mivel ennek hatására az inger nem szűnt meg, úgy döntött, inkább megpróbál csukott szájjal és nyitott szemmel tüsszenteni, hogy egy pillanatra se terelődjön el a figyelme az útról. Rövid időn belül erős fájdalmat érzett a nyakában, ami fel is dagadt, és reccsenő hangot adott ki, ezért a férfi bement a sürgősségére, ahol megröntgenezték.

A felvételen tüdőtágulat látszott, valamint kiderült, hogy a légcsöve is felszakadt - mindez a visszatartott tüsszentés miatt. A férfi a megfelelő orvosi ellátásnak köszönhetően végül felépült az életveszélyes állapotból. Ez volt az első ilyen eset, amit valaha feljegyeztek. Ha az embernek vezetés közben tüsszentenie kell, jobb, ha félreáll egy biztonságos helyen, és nem indul tovább, amíg el nem múlik az inger.

Egy korábbi alkalommal egy 38 éves férfi járt pórul, amikor úgy fojtotta vissza a tüsszentést, hogy a kiáramló levegőt csak a csukott szájürege jobb oldalára engedte be. Rögtön erős fájdalmat érzett, ezért orvoshoz ment, ahol addig diagnosztizálatlan arccsonttörésre derült fény. Beszámolt róla, hogy már a tüsszentést is azért csak a jobb oldalra engedte be, mert egy ideje diszkomfortérzete volt azon a tájékon. A nagy nyomás hatására azonban csak romlott a helyzet, és a bőre alá is levegő került.

A cikk az ajánló után folytatódik

Játssz a Heineken kódokkal és nyerj!

Vásárolj promóciós csomagolású Heineken terméket, töltsd fel a kupakban vagy a nyitófülön található kódot és nyerj 4 fős amszterdami utazást vagy legyen tiéd a Heineken ajándékok egyike! Növeld a nyerési esélyed és játssz velünk 2024. július 17-ig!

Advertisement

Promóció

Egy harmadik esetben egy 34 éves férfi befogott orral és szájjal próbálta visszatartani a tüsszentést, majd egy pattanást érzett a nyakában. Rövidesen a nyelés is fájdalmassá vált számára, a hangja pedig megváltozott, ezért ő is kórházba ment. A vizsgálat során az orvosok jellegzetes hangot hallottak, amely akkor fordul elő, ha a szív dobogás közben levegővel teli szövethez ér. További analízis során megállapították, hogy a férfinak beszakadt a tarkója a visszafojtott tüsszentéstől.

A történtekről készült tanulmány szerzői figyelmeztetnek: az orrlyukak és a száj elzárása tüsszentés során nagyon veszélyes, mert életveszélyes állapotot idézhet elő. Kóros mellkasi levegőgyülemet, a dobhártya perforációját vagy akár egy meglévő agyi aneurizma repedését okozhatja.

A te tested is rándul egy nagyot elalváskor? Ez a magyarázat a különös jelenségre

A rándulás elalváskor bosszantó lehet, de az esetek többségében ártalmatlan.

Elolvasom

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük