Mikor jár neked a túlórapénz? Ismerd meg a szabályokat
Fontos, hogy tudd, mi számít túlórának, és mennyit ér pontosan a plusz munka.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A túlóra szabályozásával sokan nincsenek teljesen tisztában, pedig mindenkinek érdeke, hogy megkapja azt az összeget, ami neki jár.

Mi most utánajártunk annak, milyen rendelkezések vonatkoznak a rendes munkaidőn felüli munkavégzésre, hogy megismerd a legfontosabb tudnivalókat.

A munkaidő beosztása

Általános munkarend

A Munka Törvénykönyve alapján az általános munkarend heti 5 nap munkavégzést jelent, hétfőtől péntekig. Létezik azonban munkaidőkeret és elszámolási időszak is, melyek esetén a hét minden napjára, vagy az egyes munkanapokra egyenlőtlenül is beosztható a munkavállaló munkaideje. Ez azt jelenti, hogy a napi munkaidőnél többet és kevesebbet, sőt, akár szombaton vagy vasárnap is dolgoztathat a munkaadó.

Munkaidőkeret és elszámolási időszak

A munkaidőkeret hossza maximum 4 hónap vagy 16 hét lehet. A munkavégzésre köteles órák számának megállapításakor az időkeret tartamát, a napi munkaidőt és az általános munkarendet veszik alapul, a munkaszüneti napokat nem veszik figyelembe.

Ha nincs munkaidőkeret, a munkaidő elszámolási időszakban is meghatározható. Ebben az esetben a napi munkaidőn és az általános munkarenden alapuló heti munkaidőt a munkavállaló a munkáltató által meghatározott hosszabb, az érintett héttel kezdődő időszak alatt teljesíti.

Rendkívüli munkaidő, vagyis túlóra

Rendkívülinek számít az a munkaidő, ami eltér a munkaidő-beosztástól, a munkaidőkereten felül van, az elszámolási időszak esetén meghaladja a heti munkaidőt, valamint ide tartozik az ügyelet is. Teljes napi munkaidőnél ez évente maximum 250 órát tehet ki.

A túlórapénz mértéke

A túlóráért a munkavállalót a rendes munkaidőre járó béren felül bérpótlék illeti meg, melynek alapjául az egy órára leosztott alapbért veszik. A mértéke változó: ha például heti pihenőnapra vagy munkaszüneti napra rendelnek be, akkor 100%, ha viszont biztosítanak egy másik pihenőnapot, vagy vasárnap hívnak be, akkor 50%. A munkaadó tehát nemcsak pénzt adhat érte, hanem pihenőnapot is.

A jelenléti ív fontossága

A munkavégzés során kötelező jelenléti ívet tölteni, így lekövethető, hogy hány órát dolgoztál pluszban, de jogod van, és ajánlott is kérned, hogy a munkavállaló írásban rögzítse a túlóra elrendelését. Fontos az is, hogy mi áll a szerződésedben, ha ugyanis a béredbe eleve beleszámították a túlórázás lehetőségét, akkor külön már nem folyósítanak emiatt pótlékot.

Ezt is szeretjük