Teljesen megáll a tömegközlekedés ma délután: mi az egyperces szünet oka?
Az utasok a leállás közben egyperces megemlékezést hallgathatnak a trianoni döntés századik évfordulóján.

busz
beauty and style
Top olvasott cikkek

Száz éve, 1920. június 4-én írták alá a versailles-i Nagy-Trianon-kastélyban az első világháborút lezáró trianoni békediktátumot. A szerződés értelmében Magyarország területe kétharmadát elcsatolták, a magyarság egyharmada az új határokon kívülre került. Az esemény századik évfordulóján egy percre megáll a budapesti közösségi közlekedés ma délután.

Karácsony Gergely főpolgármester korábban arra kérte a főváros lakosságát, hogy a trianoni döntés századik évfordulóján, június 4-én, 16 óra 30 perckor álljon meg mindenki egy percre, hogy "közösen emlékezzünk Trianonra". Ebben az időpontban az utasok egyperces megemlékezést hallgathatnak, amelynek idejére leállnak a közösségi közlekedési járművek.

A BKK korábbi közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy aki csütörtök délután akár a közösségi közlekedés járataival, akár autóval utazik Budapesten, számítson egy rövid idejű torlódásra, és a társaság javasolta, hogy utazás idejét ennek megfelelően tervezzék meg.

A trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulója alkalmából számos megemlékezést tartanak csütörtökön. Országszerte és a határon túl is délután fél 5-kor megkondulnak a harangok. Június 4-ét az Országgyűlés a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította 2010. május 31-én.

Fotók: Getty Images

Nagygéc szomorú története

Nagygéc aprócska települését egykor Magyarország határain belül árvízvédelmi töltés védte, ám a trianoni békeszerződés a falut a Tiszától és a Szamostól védő építményeket a román államhoz csatolta. Ez végül katasztrófához vezetett.

Ezt is szeretjük