Totális csőd! Ez nagyon nem jött be Orbánéknak
Hiába próbáltak titkolózni, most kiderültek a számok, és az is, hogy azok alapján teljes csőd lett a kormány megoldása.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hosszú vajúdás után, július végén fogadta el az Országgyűlés a családi csődvédelemről szóló törvényt. Az Igazságügyi Minisztérium két hónapon át titkolta, hányan jelentkeztek a programra, most viszont kiderült: teljes csőd a csődvédelem.

A KDNP ötletéből induló adósmentő lehetőséggel szeptembertől lehetett élni, három hónap alatt mindössze 51 ember jelentkezett. Ezt a számot azonban csak az után árulta csak el az Igazságügyi Minisztérium, hogy a Magyar Nemzet közérdekű adatigénylés formájában kikérte.

Korábban a Magyar Nemzeti Bank és a Bankszövetség is több tízezerre becsülte azoknak a számát, akik komoly bajban vannak, és akiknek megoldást jelenthetne a családi csőd intézménye.

KDNP-s számháború

Csakhogy szeptember közepéig senki nem akart élni a lehetőséggel. Ezért is volt meglepő, amikor nem sokkal később a KDNP frakcióvezetője azt közölte: ötszázan kérelmezték a családi csődöt.
Majd a Kossuth Rádióban már egészen más számokról, kevesebb mint száz igénylőről beszélt Harrach Péter.

A frakcióvezető azonnal talált is magyarázatot arra, miért nem érdeklődnek a bajban lévő adósok a családi csőd iránt: mert a sajtó rossz hírét keltette az új jogintézménynek.

Senki nem kér a csődbiztosokból

A törvény egyébként arra szolgálna, hogy olyan adósságrendezési eljárást tegyen lehetővé, ami segít szabályozott keretek között rendezni a fizetési nehézségekkel küszködő magánszemélyek adósságát. A szabályozott keretek azt jelentik, hogy egy kijelölt vagyonfelügyelő öt-hét évig ellenőrzi az adós minden bevételét és kiadását.

A család mellé kirendelt csődbiztos segít beosztani a pénzt - az ő jóváhagyása nélkül az adósok gyakorlatilag semmire nem költhetnek. A KDNP frakcióvezetőjében valószínűleg fel sem merült, hogy a bajban lévő adósok egy része azért nem akar élni a lehetőséggel, mert maga szeretné eldönteni, hogy megvesz-e egy csokit, vagy befizet-e egy különórát a gyereknek.

Csődvédelmet a törvény szerint az az adós kérhet, akinek van vagyona és jövedelme, de nem elég az adósságok törlesztésére. A kérelem feltétele egyebek mellett az, hogy az összes tartozás 2 és 60 millió forint között legyen, ne haladja meg a magánszemély vagyonának dupláját, és legyen legalább egy, 500 ezer forint feletti lejárt tartozás. Amíg tart a csődvédelem, addig szünetel az adós ellen minden végrehajtás, és nem nőnek a végrehajtási költségek sem.

A csekély érdeklődés már csak azért is különösen kínos a kormány számára, mert a rendszer felállítása igencsak drága mulatság volt: három minisztérium mindeddig összesen 626 millió forint állami pénzt költött el az intézkedésre.

Ezt is szeretjük