Ez volt az iszapban talált férfi utolsó vacsorája: 2400 éve élt

A tollundi férfi testét egy mocsárban találták meg 1950-ben.

Tollundmannen
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

1950-et írtak, amikor a dániai Bjældskovdal tőzeglápban Viggo és Emil Hojgaard tőzegvágók felfedeztek egy holttestet. Értesítették az illetékes hatóságot, és a múmia nem várt meglepetést okozott.

Bár hihetetlen épsége miatt első ránézésre azt gondolták, a sűrű sárba merült emberi maradványok egy nemrég elkövetett gyilkosság áldozatához köthetők, ám hamarosan kiderült, hogy a férfi egyáltalán nem napjainkban élt: egy 2400 éves holttestre leltek.

A tollundi férfi holtteste

Az i. e. 5. században élt, negyven év körüli férfi 60 méterre a szilárd talajtól, 2,3 méterrel a tőzeg alá temetve helyezkedett el magzati helyzetben.

Meztelen volt, de egy báránybőrből és gyapjúból készült, hegyes bőrsapka volt a fején, melyet álla alatt bőrszíjjal erősített fel. Derekán sima bőrövet viselt. Állán és felső ajkán rövid, egy milliméteres borosta volt, ami arra utal, hogy általában borotvált volt, de halála napján viszont nem borotválkozott.

Mi történhetett vele? Miután egy fonott állatbőrből készült hurkot húztak szorosan a nyakára, erőszakos halált halhatott, feltehetően vallási áldozatként mutathatták be.

A tollundi férfi utolsó vacsorája

A tollundi ember titokzatos története a test meglelése óta a régészek és tudósok tömeges érdeklődésének központjává vált, és rejtélye a mai napig nem veszített különlegességéből, népszerűségéből.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Arra is fényt derítettek a szakértők, hogy mit fogyaszthatott utoljára a férfi. Belső szerveit, így gyomrát és beleit is 73 évvel ezelőtt vizsgálták meg, de akkor nem sok jelentőséget tulajdonítottak annak, hogy jó állapotuknak köszönhetően remekül kivehető a tartalmuk. A technikai eszközök fejlődése felvetette azonban az alaposabb vizsgálat lehetőségét: nem volt más hátra, mint közelebbről is megnézni, mi lehetett a férfi utolsó vacsorája.

A választ a Cambridge-i Egyetem kutatói 2021-ben tárták a tudományos érdeklődésű közönség elé. A bélrendszerben talált növényi makrofosszíliák, pollenek, palinomorfok, szteroidmarkerek és fehérjék elemzése alapján a férfi 12-24 órával a halála előtt zabkását evett. Ebbe árpát, keserűfüvet és lent is főzött, valamit a kása mellé ehetett némi halat is.

A tollundi emberről egy kellemetlen információ is kiderült: valószínűleg nem lehetett túl jól, mivel a belek felmérése során kiderült, hogy parazitafertőzéstől szenvedett.

Ismerd meg Tutanhamon fáraó családját közelebbről! 

A régészvilág másik izgalmas területe Egyiptom: Tutanhamon családjának múmiái különleges kutatási alapot adtak.

Képek: Wimedia Commons; wikipedia.org/Sven Rosborn.

Ezt is szeretjük