Rituális emberáldozatok a mocsárban? Több ezer éves múmiák kerültek elő hihetetlen állapotban

Mi történhetett a vaskori holttestekkel?

mocsari-mumia-tollundi-ferfi

Észak-Európában az elmúlt évszázadban számos - elsősorban a vaskorból származó - tetemet találtak mocsarakban, lápokban. Ilyen például a haraldskæri nő, akinek múmiájára a dániai Jyllandban találtak rá, és sokáig tévedésből a 10. században elhunyt Gunhilde királynővel azonosították.

Egy másik hasonló test a grauballei férfié, akinek nyakát fültől fülig elvágták, majd ezt követően dobták a mocsárba. Haját, bőrét is konzerválta a láp, sőt, még ujjlenyomatot is tudtak venni a körülbelül 2300 éves múmiától. Jelenleg a dániai Moesgård Múzeumban tekinthető meg.

Hogy kerültek ezek a holttestek a mocsarakba egy olyan korban, a mikor az elsődleges temetkezési forma a hamvasztás volt?

A mocsári múmiák rejtélye

Allen Lund történész szerint ezeket az embereket egykori környezetük boszorkányoknak hihette, ezért taszíthatta őket a mocsárba, hogy élet és halál közé ragadva ne tudjanak visszatérni kísérteni. Elméletével sokan egyetértettek, ám számos más megközelítése is létezik a témának.

Egyes szakértők szerint a mocsári múmiák rituális gyilkosságok szakrális emberáldozatai lehettek, ezek ugyanis a vaskorban - mely az időszámításunk előtti 8. századtól az időszámításunk utáni 1. századig tartott - igen elterjedtek voltak. Mások úgy vélik, nem áldozatokról, hanem kivégzett bűnözőkről lehet szó, mivel a tetemek többségét összekötötték, és sokuk ruhátlan volt. Sok testen előzetes kínzás nyomait fedezték fel.

Nehéz egyetlen okot találni halálukra

Több felmerült elméletet is cáfolt cikkében Moten Ravn dán régész, 145 múmia vizsgálatát követően. Szerinte összességében nehéz lenne egyetlen okot találni a múmiák halálára. Úgy hiszi, a testek összekötözése inkább a szellemek elleni védekezésre utal, mint arra, hogy az áldozatok bűnözők lettek volna. Az általa vizsgált múmiák 34%-át ruhában találták, és úgy gondolja, az sem kizárt, hogy a többi testen is volt, csupán az idők során foszlott szét.

A mocsári savak ugyanis jól konzerválták a testeket, ám a növényi anyagokból, lenből, kenderből készült ruházatot elbonthatták az évszázadok, évezredek alatt. A csontok állaga sok esetben gumihoz hasonló, ezt a mohák által kibocsátott vegyületnek tulajdonították, mely kimosta a kalciumot a csontokból.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

- Hogy miért temették őket a mocsárba, nem lehet biztosan tudni, de valószínű, hogy sem tradíciónak, sem rituális szertartásnak nem volt köze hozzá. Néhányuk véletlenül, míg mások gyilkosság miatt kerültek a mocsarakba, de lehetnek köztük olyanok is, akiktől egyszerűen így vettek végső búcsút - írta a dán régész tanulmányában.

A tollundi férfi

grauballei férfi, a haraldskæri nő vagy az ydei lány múmiája - melyet a hollandiai Assen melletti Stijfveen-lápban találtak, és mindössze 16 év körüli lehetett halála idején - csak néhány a több száz test közül, melyeket észak-európai mocsarakban találtak. Csak Dániában több mint ötszáz mumifikálódott holttest került elő különböző mocsarakból, lápokból. 

A tollundi férfi néven ismert múmia a legkülönlegesebb természetes módon konzervált mocsári múmialelet. A régészeti vizsgálatok szerint a test időszámításunk előtt 400 óta feküdt a mocsárban, vagyis több mint kétezer éves. A férfi negyven év körüli lehetett elhunytakor, halálát vélhetően akasztás okozta - erre utal a nyakán talált bőrszíj is. 1950-ben találtak rá Dániában, és ma a Silkeborg Múzeumban tekinthető meg a múmia - sajnos az ’50-es években alkalmazott konzerválási módszerek elégtelensége miatt a test már nem az eredeti, ám a fejet tökéletesen sikerült tartósítani.

Minden mocsári múmia egy-egy rejtélyes történet mesélője, melyet az eltelt évezredek okán nem könnyű megfejteni. Különlegességük azonban vitathatatlan, hiszen hihetetlen épségben maradtak meg. Idővel, reméljük, egyre többet tudhatunk meg sorsukról, halálukról a további vizsgálati eredmények nyomán.

Láttad már a loulani szépséget?

Nemcsak Észak-Európa mocsarai rejtenek múmiákat. A Kínában található, mai Xinjiang városának területén, a Tarim-medencében is bukkantak régészek hasonlóan jó állapotban mumifikálódott emberi tetemekre.

Képek: Getty Images.

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük