Tízezer munkavállalóra van szükség Németországban
Milliós fizetéseket ajánlanak
Az orvosokból és a mérnökökből is hiány van.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Németországban óriási hiány van szakképzett munkaerőből, különösen az orvosok és mérnökök hiányoznak a munkaerőpiacról. Emiatt várhatóan tovább könnyítik a külföldi munkaerő bevándorlását.

A német kormány megszűntetné azt a rendelkezést, hogy bizonyos területekre csak akkor közvetíthetnek ki külföldi munkaerőt, ha az adott területen hazai munkavállaló nem áll rendelkezésre. Ez nagyban lelassítja a pozíciók betöltését, megszűntetésével részben megoldódhatnának a problémák.

Németországban több ezer orvos állás betöltetlen, az EU álláskereső portálján közel 5 ezer pozíciót ajánlanak e területen. Mérnök pozícióból közel 20 ezer van fent a portálon.

Az országba való kivándorlás igen jövedelmező lehet, a szakorvosok 5-8 ezer eurót - 1,4 millió forint - 2,2 millió forint - is megkereshetnek egy hónapban. Itthon az orvosi fizetések meg sem közelítik ezt a szintet, egy kezdő orvos például nettó 80 ezer forintot keres. Hasonló, bár egy kissé alacsonyabb fizetés vár a mérnökökre, ők 3-5 ezer eurót - 840 ezer forint-1,4 millió forint - kereshetnek az országban.

A magyar helyzetre is kihathat

A német orvoshiány nagy hatással lehet a hazai egészségügyre is, különösen annak fényében, hogy a hazai rendkívül alacsony bérek miatt több ezer magyar orvos készítette elő lemondását, amit akkor nyújtanak be, ha jövő év januárjáig nem változik a helyzet.

Az orvosok strukturális és morális megújulást, kezdőként 200 ezres, szakorvosként 300 ezres fizetést szeretnének. Az orvosok nemcsak saját bérezésük miatt aggódnak, hangsúlyozzák azt is: a kormányzat tervei miatt az egész ágazat veszélybe kerül. Az elmúlt évek 236 milliárdos forráskivonását most újabb 120 követné, ami padlóra küldheti a betegellátást.

Érdekesség, hogy már a német problémák nyilvánosságra kerülése előtt bejelentették az orvosok: ha nem sikerül megfordítani a szakemberek elvándorlásának tendenciáját, már jövőre sem lesz elég orvos itthon, 2013 végére pedig akkora lehet a hiány, hogy működésképtelenné válik az egészségügy.

Hogy emelik-e a dolgozók bérét, arról nincs hír, ellenben a területért felelős államtitkárság azt tervezi, hogy a rezidensek utazási, szállás és tanulási költségeit magára vállalja a jövőben, így azért nem kell majd a fiatal orvosoknak fizetni, pontosabban, az összeget visszaigényelhetik majd a hallgatók.

Emellett a rezidensekkel foglalkozó tapasztaltabb orvosokat is ösztönöznék anyagilag. Eszerint a jövőben szerződést kötnek a tutorokkal és mentorokkal, melyben rögzítik ezen munkájukért járó bért is. Így egy tutor három rezidens után havonta bruttó 90 ezer forintot, egy mentor pedig öt rezidens után havonta 226 ezer forintot kaphat.

Ezt is szeretjük