Tizenéves feltalálók, akik megváltoztathatják a világot

Földalatti jeladó, gyógyító fény, 3D-s virtuális rajzolóeszköz - csak három a tini zsenik díjnyertes találmányaiból.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Mondják, hogy a kivételes tehetség korán megmutatkozik, ez a most következő három géniuszpalántára is igaz. Az ifjú zsenik már tizenéves diákként olyan innovatív ötletekkel álltak elő, hogy a nemzetközi feltalálói világversenyek szigorú zsűritagjai is csodájukra jártak. A kreativitás és kitartó munka mindhármuknál meghozta gyümölcsét, az új generációs feltalálók szakmai elismeréssel és komoly pénzdíjakkal lettek gazdagabbak, melyekkel, ha ügyesen gazdálkodnak, akár egész jövőjüket megalapozhatják.

Rátai Dániel
Amy Chyao
Alexander Kendrick

Arról nem is beszélve, hogy találmányaikkal már most beírták nevüket a tudomány történetébe.

Rátai Dani és a Leonar3Do

Szerencsére mi, magyarok sem szenvedünk hiányt ötletekben. A legutóbbi és legnagyobb visszhangot kiváltott siker egy budapesti programozó srác nevéhez fűződik, aki nemrég hat első díjjal tért haza az egyik legrangosabb nemzetközi tudományos versenyről, az USA-ban megrendezett Intel International Science and Engineering Fairről.

Rátai Dánielt még tizenéves kiskamaszként szippantotta be a számítógép világa, de míg kortársait csak a videojáték és a zeneletöltés izgatta, ő már gimisként önálló programokat írt. Sok mindennel kísérletezett, mindig is szenvedélyesen érdekelte a mesterséges intelligencia, a szimulációk és a háromdimenziós grafika. A Leonar3Do névre keresztelt eszközzel - melyet 18 évesen ötlött ki - végül egy olyan, virtuális valóságra építő találmányt sikerült megalkotnia, mellyel az egyszerű PC interaktív, háromdimenziós konfigurációvá egészíthető ki.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy ceruza és egy piros-kék anaglyph szemüveg segítségével a monitor előtti térben 3D-ben lehet rajzolni és formázni. A most 25 éves feltaláló többszörös díjnyertes, szabadalmazott Leonar3Do rajzolóprogramjának első példányai már gyártás alatt vannak, sőt, úgy tűnik, hazai és külföldi forgalmazókban sem lesz hiány. A forradalmi rajzoló kütyü - szó szerint - új világot nyit meg a formatervezők, a grafikusok és az egyszerű számítógép-használók előtt.

Amy Chyao

A fent említett nemzetközi feltalálói versenyen egyébként a hölgyek is szép számban képviseltetik magukat, idén például egy texasi tinédzser lányé lett a dicsőség. A 16 éves Amy Chyao korát meghazudtoló érettséggel állt a bírák elé, amikor bemutatta fényérzékenységen alapuló orvosi műszerét.

A richardsoni gimnázium kémiazsenije egy, a klinikai fotodinamikus terápiákban már használt és bevált eszközt fejlesztett tovább, melynek lényege, hogy egy speciális fénnyel bőrbetegségeket és rákos bőrelváltozásokat lehet gyógyítani.

A tudósokból álló zsűri több mint 59 ország 1600 diákjának pályázatából választotta ki a befutót, vagyis Chyao kisasszonyt, indoklásuk szerint azért, mert a zsenge tudóspalánta meglepően kreatív és innovatív módon állt korunk egyik legnagyobb tudományos kihívásához, a rákkutatáshoz.

Amy sikere természetesen nem előzmények nélküli, az okos leányzó 13 éves kora óta nyeri a versenyeket kémiai és mikrobiológiai innovációival. A rákos sejtek elleni hatóanyagot aktiváló készülék már eddig is sok szakmai elismerést és nem mellesleg 75 ezer dollárt - átszámítva közel 17 millió forintot - hozott Amynek, de vélhetően ez még csak az első állomás az ígéretes kutatócsemete pályafutásában. A tini feltaláló a pénzt főiskolai tanulmányaira és persze újabb kutatásokra fogja költeni.

Alexander Kendrick

A szintén 16 éves Alexander Kendrick ugyancsak díjnyertes találmány tulajdonosa. Mélységi rádióadójával az International Science Fair elnevezésű, jeles nemzetközi versenyen győzedelmeskedett.

A tinédzser srác nem kevesebbet vett a fejébe, mint hogy megdönti a földalatti digitális jeladás rekordját, ehhez azonban egészen az új-mexikói Los Alamosig kellett utaznia, hogy a közel 330 méter mély Carlsbad-barlang óriási cseppkőtermeiben tesztelhesse rádiófrekvenciás üzenetküldőjét.

A számítógép, egy egyszerű, hagyományos rádió és alacsony frekvenciás jeladó kombinációjából épített szerkezet a várakozásoknak megfelelően funkcionált, a tekervényes barlangi üregekből is eljuttatta az üzenetet a felszínen várakozó Kendrick apukához. A gimnazista fiú elmondása szerint, ha jeladóját sikerül miniatürizálnia, a jövőben barlangászok, kutatók, mentőcsapatok munkáját segíthetné, de egyéb, mobiljeleket leárnyékoló helyeken is nagy hasznát lehetne venni a speciális üzenetküldőnek.

Az óriásantennás rádióadó lekicsinyítéséhez már a tőke is megvan, Alexander ugyanis 12 ezer dollárt, vagyis 2,6 millió forintot nyert találmányával a világ tini zsenijeinek megmérettetésén. Az ifjú mérnök a pénz mellé egy svájci tanulmányutat és egy új komputert is kapott.

Fotók: Magyar Innovációs Szövetség, Intel.com, techdigest.tv

Ezt is szeretjük