4 igazán egyszerű kérdés, amire nem tudod a választ
Teszteld magad!
Sokan hiszik, hogy elég tájékozottak, de elég egyetlen furfangos kérdés, hogy kiderüljön az ellenkezője.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az általános és középiskolai évek alatt általában mindenki megszerzi az alapműveltséghez elegendő tudást. Csakhogy ez a tudás egy idő után elröppen.

Biztosan jól tudod például, hogy miről nevezték el a Kanári-szigeteket? Vajon alapos ismeretekkel rendelkezel a halmazállapotokat illetően? Cikkünkből minden kiderül.

Melyik madár rakja méretéhez képest a legapróbb tojásokat?

A madarak között a legapróbb tojást a Vervain-kolibri rakja, ám méretéhez képest az alig fél grammos tojás egyáltalán nem számít a legkisebbnek. A válasz a strucc, annak ellenére ugyanis, hogy tojása a legnagyobb sejt a természetben, a strucctojás kevesebb mint 1,5%-át teszi ki az anyaállat testtömegének. Összehasonlításképpen: az ökörszem tojása a madár testtömegének 13%-a, a kolibri tojása pedig annak 2-3%-a.

A dinoszauruszokat is beleértve a legnagyobb tojásokat rakó állatok közé tartozott a madagaszkári elefántmadár - Aepyornis maximus -, mely 1700-ban halt ki. Tojása tízszer akkora volt, mint a struccé, és kilenc literes űrtartalma 180 tyúktojásénak felelt meg.

Úgy vélik, az elefántmadár szolgáltathatott mintát a legendabéli rukh madár figurájához, mellyel Szindbád harcolt Az Ezeregyéjszaka meséiben.

Hányféle halmazállapot létezik?

Azt hiheted, erre könnyű válaszolni. Már az általános iskolában megtanultuk, hogy háromféle halmazállapot létezik: a szilárd, a folyékony és a gáz. Valójában azonban 15-nél is több van, és számuk szinte napról napra nő. Íme, a legfrissebb lista: szilárd, szilárd-amorf, folyékony, gáz, plazma, szuperfolyékony, szuperszilárd, degenerált anyag, neutronium, erősen szimmetrikus anyag, gyengén szimmetrikus anyag, kvark-gluon plazma, fermion kondenzátum, Bose-Einstein kondenzátum és a furcsa anyag.

Nem mennénk bele érthetetlen - és teljesen szükségtelen - részletekbe, a fentiek közül a legérdekesebbről, a Bose-Einstein kondenzátumról azonban ejtenénk pár szót. A Bose-Einstein kondenzátum akkor keletkezik, amikor nagyon alacsony hőmérsékletűre hűtenek egy anyagot - rendszerint alig valamivel az abszolút nulla fok, vagyis -273°C fölé.

Ezen az elméleti hőmérsékleten minden mozgás megáll. Amikor ez megtörténik, az a viselkedés, mely szokványos esetben csak atomszinten zajlik, végbemegy olyan méretben is, ami lehetővé teszi annak megfigyelését. Ha például egy megfelelően lehűtött serlegbe teszik a Bose-Einstein kondenzátumot, az anyag felmászik a serleg oldalán.

A Bose-Einstein kondenzátum létezését Einstein jósolta meg 1925-ben, miután tanulmányozta Satyendra Nath Bose munkásságát, de csupán 1995-ben sikerült előállítani Amerikában. Ez a munka Nobel-díjat hozott megalkotójának. Einstein ezzel kapcsolatos kéziratát csak 2005-ben olvasták újra.

Melyik a chili legcsípősebb része?

Neves szakácsok egész nemzedéke hitette el az emberekkel, hogy a chili legcsípősebb része a magja. Ez az állítás azonban nem igaz. Az anyagcsere-pörgető hatásáról is ismert chili és általában az erős paprika legcsípősebb része az a központi hártya, melyhez a magok tapadnak. Ez a hártya tartalmazza a legtöbb kapszaicint, a chili színtelen, szagtalan és jellegzetesen csípős alkotóelemét.

A chili csípősségének méréséhez a Scolville-skálát használják, melyet egy amerikai vegyész, Wilbur L. Scolville hozott létre 1912-ben. Első tesztjeiben Scolville az alkoholban oldott chilikivonatokat cukros vízzel addig hígította, amíg a tolók már nem érzékelték a csípősséget. Ezt követően numerikus skálát rendelt a chilifajtákhoz csípősségük mértékének megfelelően. Például a jalapeño paprika Scolville-hőegysége - SHU - 4500, mert 4500-szorosára kellett hígítani az oldatot ahhoz, hogy elveszítse csípősségét.

A világ legcsípősebb paprikája Anglia délnyugati partvidékéről, Dorsetből származik. Michael és Joy Michaud dorseti nagája - a naga szanszkrit szó, jelentése tűzkígyó - Bangladesből szállított növényen nő. Két amerikai laboratórium is megvizsgálta 2005-ben, és mind a kettő a szinte elképzelhetetlen 923 000 SHU-t állapította meg. A kis nagának a fele is elég ahhoz, hogy ehetetlenné tegyen egy tál ételt.

Melyik állatról nevezték el a Kanári-szigeteket?

A válasz egyszerűnek tűnik, és félig igaz is lehet, csak éppen nem úgy, ahogy ismerjük. A kanárinak valóban van köze a szigetcsoporthoz, csakhogy nem a szigeteket nevezték el a sárga madárról, hanem az ott őshonos madár kapta nevét a Kanári-szigetekről.

A szigetcsoportot a hozzá tartozó legnagyobb sziget latin elnevezése alapján keresztelték a rómaiak a Kutyák szigetének - Insula Canaria -, mert rengeteg vad és háziasított kutya élt ott.

A kanárik mégis jobban összefonódtak a szigetekkel, mint a kutyák. Érdekesség, hogy a brit bányászati előírások évszázadokon át megkövetelték, hogy ezeket a kis madarakat használják a tárnákban felgyülemlő gázok jelzésére. A mérgező gázok - például a szén-monoxid és a metán - elpusztították a kistermetű madarakat, mielőtt kárt tehettek volna a bányászokban.

A kanárik sokat énekelnek, ezért hamar észrevették, ha a madár elhallgatott és összeesett. Erre a célra 1986-ig alkalmazták őket, de az előírások szövegéből csak 1995-ben törölték az idevágó passzust.

Cikkünk megírásában John Lloyd és John Mitchinson Tévhitek a nagyvilágból című könyve segített.

Ezt is szeretjük