Titokzatos koporsót találtak a tudósok: ki lehet a 3500 éves fiú?

Évekig feküdt a múzeum egyik termének sarkában, azt hitték, értéktelen.

Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

1956 és 2011 között a brit Torquay Múzeum tudósai közül senki sem figyelt fel arra a gyerekszarkofágra, mely átlagos koporsóként megbújva a többi között lapult egy sarokban. Így volt ez egészen mostanáig, amikor is egy meghívott tudós, Aidan Dodson, a Bristol Egyetem professzora a szarkofágot vizsgálva meglepő felfedezést tett: szerinte ugyanis az eddig 2500 évesnek hitt lelet valójában ezer évvel korábbról származik, és nem az feküdt benne, akinek eddig hitték.

Nem ismerték fel a szarkofág értékét

A tengerparti Torquay Múzeum múmiaszekciójának része évtizedek óta egy titokzatos balzsamozott test, melyet Lady Winaretta, egy dúsgazdag örökösnő ajándékozott a múzeumnak még 1956-ban.

A hölgyről köztudott volt Egyiptom-mániája, minden követ megmozgatott annak érdekében, hogy valódi alexandriai műkincsekre tegyen szert: házat vásárolt Egyiptomban, és a helyszínen vadászta az ígéretes műtárgyakat és eredeti ritkaságokat.

A beazonosítatlan koporsót az 1920-as években szerezhette, és minden bizonnyal ő sem sejtette, hogy valódi kuriózumot talált, különben nem ajándékozta volna el. A szarkofágra senki sem figyelt fel az elmúlt 55 évben, 2400-2600 évre becsülték a korát, egy egyszerű kisfiú közönséges koporsójának tartották, és hosszú ideig porosodott a hasonló, átlagosnak ítélt múmiatestek között.

Dodson professzor szerint azonban meglehet, hogy Nagy-Britannia legértékesebb szarkofágját őrizgették eddig ismeretlenül a múzeum falai között.

Kicserélt holttestek

Utóbb bebizonyosodott, a baki oka valószínűleg az lehetett, hogy a szarkofágot újrahasznosították. Számunkra ugyan meglehetősen furcsán hangzik, ám az ókori Alexandriában nem számított morbidnak, ha egy régi koporsót, mely valójában egy másik személynek készült, később egy új holttest tárolására ismét felhasználtak.

Minden idők 10 legrejtélyesebb tárgya

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ebben az esetben is ez történt: az eredetileg magas rangú, valószínűleg fáraói családból származó kisfiú számára készített szarkofágba ezer évvel később egy másik gyerek balzsamozott testét helyezték. Utóbbi a CT-vizsgálatok szerint három-négy éves lehetett. Hogy hová tűnt az első test, arról nincsenek információk, de egyelőre azt sem tudják, kit rejthetett eredetileg a koporsó. A múzeum alkalmazottai elismerték, hogy tudtak a cseréről, ám azt gondolták, csupán száz-kétszáz év lehetett a különbség a két test kora között, így fel sem merült annak a lehetősége, amit a mostani vizsgálatok alapján gyanítanak.

Királyi dinasztia gyereke?

Dr. Dodson vizsgálatai alapján kiderült, hogy a szarkofág 3500 éves, eredeti lakója Tutankhamon fáraó idején élhetett, és alighanem királyi sarj volt. A professzor szerint ugyanis az ókori Egyiptomban nagyon ritkán fordult elő, hogy egy gyereknek ilyen koporsót készítsenek, legfeljebb akkor, ha a szülei fontos személyek, de leginkább a fáraó családja esetében, így elképzelhető, hogy a test egy hercegé volt. A szarkofágon egyébként szerepel a halott kisfiú és a szülők neve is, de az idők során annyira megrongálódott, hogy képtelenség kibetűzni.

A koporsó anyaga cédrusfa, tökéletes faragású, nagy műgonddal készített, intarziás, festett. A felülete fehérre mázolt, az arcrészt pedig vörös festékkel színezték, ami annak a jele, hogy fiú fekszik benne. A szemeket vulkáni üvegből készítették, mészkőkeretbe foglalt bronzzal. Ezek a külsőségek is azt mutatják, hogy igen rangos személy volt, akinek készült a szarkofág.

Nyerj ötcsillagos kényeztetést!

Ha most feliratkozol az új Femina-hírlevélre, megnyerheted a kétszemélyes, két éjszakára szóló 5 db szállásutalvány egyikét az 5 csillagos Hotel Divinusba. Nincs más dolgod, mint feliratkozni, és részt veszel a sorsoláson.

Feliratkozom és játszom

Promóció

Ki lehetett Psamtek?

Az utóbb belefektetett kisfiú neve is felkerült a koporsóra, de ez is túlságosan rossz állapotban van ahhoz, hogy biztosan megállapítható legyen, hogyan hangozhatott. A múzeum dolgozói úgy tudják, a három-négy év körüli gyereket Psamteknek hívhatták. A testet vászonpólyába tekerték, amit gyöngyhálóval szorítottak le, így rögzítették. A hálóhoz csatoltak négy kis figurát, melyek a négy istenséget jelképezték, az ő feladatuk, hogy védelmezzék a létfontosságú szerveket. Ezeket egyébként kivágták, összecsomagolták, és így helyezték vissza a múmia testébe.

Képek: lostinhistory.tumblr.com, en.wikipedia.org, Torquay Múzeum.

Szerinted ki lehetett a kisfiú?

Ezt is szeretjük