Nadrágot és dzsekit egy ezresért
Nagy tisztító-körkép
Vannak foltok, amelyeken csak az ecetes olló, vagy egy megbízható tisztító segít. De hol találni ilyet?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Reggel szépen felöltözve elindulsz, jól érzed magad, magabiztos vagy. Aztán elég egy óvatlan mozdulat, egy felborított kávéscsésze, egy feldőlt pohár, és máris ott a folt a szoknyán, nadrágon, ami egész napra elronthatja a hangulatot. Mert biztos, hogy mindenki csakis a foltot nézi.

Irány a tisztító! De melyik?

Manapság nem olyan egyszerű tisztítót találni, mint régebben, amikor minden sarkon volt egy Patyolat-fiók, ráadásul a szolgáltatás sokáig olcsó volt.

Az utóbbi években változtak a szokások, ágyneműt, fehérneműt nagyon kevesen visznek mosodába, hiszen a hiper-szuper mosógépek mindent kimosnak, feleslegessé téve számos mosodai funkciót.
Az üzletek megtanultak alkalmazkodni a változó igényekhez: az emberek ma többnyire öltönyt, zakót, kabátot vagy szőnyeget tisztíttatnak.

EU-szabvány szerint?

A legtöbb tisztító, mosoda hangsúlyozza, hogy minden műveletet szakértelemmel, különleges odafigyeléssel végez, és az uniós szabvány szerinti környezetkímélő eljárásokat alkalmazza.

A leginkább környezetkímélő eljárás, a száraztisztítás azonban csak bizonyos termékeknél, például a tolltisztításnál használható. A szennyezett anyagot itt nagy hőhatásnak, gőzölésnek teszik ki, hogy a szennyező anyagok elpárologjanak a felületről.

Jó, ha tudod!
A tisztítás vállalása az átvétellel kezdődik, ami a tisztítandó holmi jellegének azonosítását, szennyezettségének felérését jelenti. Ehhez a textil-kresz és/vagy az anyagösszetétel ad támpontot, aminek hiányában - vagy részlegessége esetében - a tisztítást csak garancia nélkül vállalják el.

A textíliák egy része csak vegyileg tisztítható, más részük mosható. A tisztítás megkezdése előtt előkezelést és foltkezelést végeznek. A vegytisztítós a legtöbb szalonban perklór-etilénnel, zárt rendszerű, környezetkímélő technológiával történik.

A tisztítás befejező szakasza a gépi, illetve a kézi vasalás. Előfordulhat, hogy bizonyos foltok nem, vagy nem 100%-ig távolíthatók el egyes textíliákból, aminek az az oka, hogy a foltot alkotó vegyületek megszínezik, vagy oldhatatlan kötést alakítanak ki a textilszálakkal. Ezért a tisztítók azt javasolják, hogy szennyeződés esetén érdemes elkerülni a házilagos tisztítást, mert sok esetben a szakszerűtlen kezelés miatt a későbbi szakszerű beavatkozás sem vezet eredményre.

Az a bizonyos ecetes olló...
Rengetegféle foltra árulnak ma már készítményeket, ami aztán vagy használ, vagy nem. A legegyszerűbb, és garantált folttisztító azonban a hideg víz és a szappan. A lényeg, hogy ha valami folt esik a ruhaneműn vagy az abroszon, akkor azonnal irány a fürdőszoba: hideg vízzel előbb nedvesítd meg az anyagot, majd tegyél rá bármilyen szappant, és jó alaposan dörzsöld át, bőven nedvesítve közben hideg vízzel. Mindent kiszed - vért, vörösbort, olajos sarat, paprikát, epret, paradicsomot, tintát -, csak egyet nem: az őszibarackot. Azon valóban csak az ecetes olló segít.

Fizetni előre kell

A legtöbb helyen felhívják a figyelmet arra, hogy a gombok, csatok, cipzárak, válltömések elvesztéséért, meghibásodásáért nem vállalnak felelősséget. A tisztítás árát pedig általában előre kell kifizetni.

Ma már a csomagolásra is nagyon odafigyelnek: a szalonokból a felsőruhákat drótvállfán, a ruhaneműre húzott, átlátszó fóliában lehet hazavinni, míg a többi darabot összehajtogatva, szintén fóliába csomagolva kapja meg az ügyfél.

Megérkezett a Lysol fertőtlenítő család

Magyarországra is megérkezett a több, mint 130 éves fertőtlenítő márka.

A Lysol fertőtlenítő mosószeradalék elpusztítja a baktériumok, gombák és vírusok 99,9%-át, a Lysol fertőtlenítő spray pedig amellett, hogy több, mint 100 felületen pusztítja el a vírusok, gombák és baktériumok 99,9%-át.* elsőként veszi fel a harcot bizonyított hatékonysággal a COVID-19 betegséget okozó vírus ellen.

*A Lysol fertőtlenítő spray kémiailag elpusztítja a címkén felsorolt  mikroorganizmusokat. A Lysol fertőtlenítő hatású mosószeradalék az áztatás során elpusztítja a címkén felsorolt mikroorganizmusokat. Biocidok alkalmazásakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!

Promóció

Több tisztító kínál kedvezményt, például tavasszal a téli ruha tisztításának árából engednek valamennyit. De előfordul például olyan is, hogy aki egyszerre 11 darab azonos ruhadarab tisztítását rendeli meg, csak 10 darab árát fizeti. Vagy például bizonyos egyetem hallgatói a diákigazolvány felmutatásával 20% kedvezményt kapnak.

Árkörkép

Liliom Textilápoló Szalon
Árak: Szoknya és nadrág tisztítása 990 forint, télikabát 2180 forint, lepedő 440, illetve 520 forint, törölköző 290, illetve 480 forint, függöny 1820 forint kilogrammonként.
Elérhetőség: IX. kerület, Budapest, Liliom u. 7-9., telefon: 06(1)215-6782.

Sirály Tisztítószalon
Árak: Szoknya és nadrág tisztítása 1190 forint, kétrészes 1990 forint, dzseki 1290 forint, szőnyeg 1150 forint négyzetméterenként.
Elérhetőség: 1158 Budapest, Drégelyvár u. 57-63., telefon: 06(30)341-1867.

Zöld Vegytisztító Kft.
Árak: Szoknya és nadrág tisztítása 850, illetve 950 forint, dzseki 950 forint, télikabát 1800 forint, pléd és takaró 1100 forinttól.
Elérhetőség: Budapesten három helyen, bővebb információt a honlapjukon találsz.

Horváth Kelmefestő-vegytisztító
Árak: Szoknya és nadrág tisztítása 820 forint, télikabát 1740 forint, dzseki 1040 forint, takaró 980, illetve 1310 forint.
Elérhetőség: 1081 Budapest, Népszínház u. 53., telefon: 06(1)313-4508.
2008. augusztus 14-től kapható az újságárusoknál a
Kosár – a fogyasztók magazinja
reklámmentes fogyasztói magazin legújabb száma!

A Kosár magazin augusztusi számának tartalmából:
  • Gyógyhatású készülék? - Még egyszer a méregtelenítő lábfürdőkről
  • Dohányzás nélkül, egészségesen
  • A puding próbája... - Boltban kapható fajták házi tesztje
  • Porzsákos vagy tartályos? - Porszívóteszt
  • Egyénileg vagy irodával utazzunk?
Kosár – a fogyasztók magazinja
Független, megbízható, hasznos és érdekes
Kiadja az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület
www.kosarmagazin.hu
kosar@ofe.hu
Tel: 392-5285
Tel/fax: 392-5287

OLVASD EL EZT IS!

sc
  • kultúra
  • szórakozás

A 6 legjobb társasjáték

sonki
  • budapest
  • vásárlás

3 imádnivaló bolt

Ezt is szeretjük