5 pofátlan sikertipp
A főnök kedvenceinek titka
Kevés munkával sok pénzt, elismerést és hátbaveregetést szerezni? Nem lehetetlen! Csupán azt kell tudnod, mi a főnök kedvenceinek a titka.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Minden reggel percre pontosan érsz be a munkahelyedre, és te vagy az, aki utolsóként lép ki az ajtón? Megbízható vagy, precízen és tökéletesen végzed a munkád, és a kollégáid is szívesen kérnek tőled tanácsot?

Már-már azt mondhatnánk, te vagy a tökéletes alkalmazott - mégsem kaptál az utóbbi tíz évben fizetésemelést?

Ne csodálkozz! Ha azt hiszed, hogy a becsületesen elvégzett munkádért tisztességes fizetést kapsz, akkor egyben kezdj újra hinni a Télapóban, és abban, hogy a Hold tényleg sajtból van.

A mai világban ugyanis azzal, hogy kidolgozod a lelked, vajmi keveset érsz. Ahelyett hát, hogy agyondolgoznád magad, sajátítsd el a főnök kedvenceinek titkát: tűnj annak, amilyennek akarsz tűnni - a lehető legkevesebb munkával!

Soha ne magasztald, és soha ne szárnyald túl a főnököd!

Ha már azzal felül tudod múlni a főnöködet, hogy levegőt veszel, és állandó a pulzusod, akkor ne tedd.
Célod mindig az legyen, hogy a feletteseid - bármily meglepő - felettesnek érezzék magukat, még akkor is, ha egy földigiliszta intelligenciájával és egy skorpió szellemiségével rendelkeznek - ahogy ez általában lenni szokott. Ehhez változtatnod kell a hozzáállásodon, és jó színben kell őket feltüntetned. Sok esetben ez körülbelül egy bekötött szemmel és kezek helyett lábakkal végzett agyműtét bonyolultságával vetekszik - de ugyanolyan kielégítő is.

Jó, ha tudod!
Sokan azt gondolják, hogy ha tehetségüket és képességeiket feletteseik előtt felfedik, azok majd tisztelni és csodálni fogják érte. Ez nem igaz! Ez csupán arra jó, hogy mindenki figyelmét felhívja a tényre, miszerint a főnök csak foglalja a helyet - és az oxigént -, vagyis még nagyobb bizonytalanságba sodrod a többieket, mint amilyenben már egyébként is vannak.

Soha ne teljesíts túl!

A túlteljesítés elkülönít a kollégáidtól - ez azt jelenti, hogy észre fognak venni. És ezt te nem akarod. Alkalmazásod folytonossága nem rajtuk múlik, ezért semmiképpen ne akard őket lenyűgözni!

Ha mégis ezt tennéd, megérzik majd, hogy fejes akarsz lenni, ezért biztosan azt teszik, amit a fejesekkel általában tesznek - kegyetlenül lekaszabolják őket.
Összefognak, és szervezkednek majd ellened, hogy szabotáljanak.
Neked csakis a főnöködet kell lenyűgöznöd.

Tanuld meg a talpnyalitisz technikáját!

Azt a módszert, amellyel bizonyos emberek nem kiérdemelten, kemény munkával, hanem főnöküknek benyalva jutnak előre, tudományosan talpnyalitisznek hívják. Ha a főnököd balfácán, a túléléshez el kell sajátítanod ezt a készséget. A leginkább alkalmas e jelenség megfigyelésére, amikor a főnököd a főnökének nyalizik.
Minden megfigyeléskor körültekintően cselekedj, mert, ha a főnök elkezd hason csúszni, az garantáltan zavarbaejtő lesz, ha nem egyenesen undorító. Ilyenkor nem kell követned. Az ilyen talpnyalásra legjobban úgy reagálhatsz, hogy a koponya alsó felére ismételt csapásokat mérsz egy precíziós tárggyal, mint például egy számítógéppel vagy egy nagyméretű monitorral - az ilyen embernek már úgyis mindegy. Ez utóbbi csodaszereket azonban karrierkorlátozó hatásuk miatt nem ajánljuk.

A főnököd kedvéért végezz el egy kellemetlen munkát!

Ez nagyszerű dolog, főleg, ha az a feladatod, hogy valakit, netán egy egész csapat szerencsétlen dolgozót kirúgj.
Először is, te leszel a főnök jobbkeze. Ezt úgy értsd, hogy nélkülözhetetlen leszel - amely tulajdonság nagyon fontos az állásod megtartása végett.

Másodszor pedig javul majd a dolgozók rólad alkotott véleménye, és a testtartásod is: - Jézusom, nem is tudtam róla, hogy Bélát felhatalmazták arra, hogy kirúghasson bárkit!
Figyelj rá, hogy modorod és fogalmazásmódod precíz legyen, amikor főnököd kérésére elvállalsz egy kellemetlen feladatot, nehogy azon kapd magad, hogy a szokásos végbélkúp beadásában kell asszisztálnod, vagy ne adj' Isten egy italra kell vele beülnöd.

Tűnj okosnak: használj trendi kifejezéseket!

A legjobb pont a főnöködnél, ha okosabbnak tünteted fel magad, mint amilyen valójában vagy. Ezt úgy teheted a legkönnyebben, hogy nem szólalsz meg. Ez azonban nem örök érvényű stratégia, hiszen egy bizonyos idő után az emberek fejében megfordulhat, hogy esetleg szellemileg korlátolt vagy.
Olyan helyzetekben, amikor nem lehet csendben maradni, mondanivalódat a legdivatosabb kifejezésekkel kell teletűzdelned.

Ebből tudni fogják, hogy otthon vagy a legmodernebb vezetőségi gondolkodásmódban, és figyelemmel kíséred a legutóbbi vezetőségi trendeket. E módon az is elkerüli majd hallgatóid figyelmét, hogy mondandódnak semmi értelme sincsen, és úgy, ahogy van, értéktelen.

Jó, ha tudod!
A trendi kifejezések használói, miközben bizonyos felsőbbrendűségi érzésre tesznek szert, elhatárolódnak a részletekbe menő vizsgálódásoktól. Ez azért lehetséges, mert a trendi kifejezések jelentése sokszor nem egyértelmű, így elkerülhetjük, hogy egy bizonyos problémával kapcsolatban kellemetlen vagy konkrét helyzetbe hozzanak.
Cikkünk Frank Adoranti Hogyan hazudd, csald és lopd fel magad a csúcsra című könyve alapján készült.

Azt hiszed, hogy becsületesen elvégzett munkádért tisztességes fizetést kapsz? És hiszel a mesékben, a Télapóban, abban, hogy a Hold is sajtból van? Ha ez a helyzet, nagyobb szükséged van erre a könyvre, mint gondolnád! Ébredj fel, és vedd észre végre, az alázatos embernek csak ínség a jutalma.
Legyen ez a könyv túlélési tanácsadód, miközben munkahelyed csataterén naponta küzdesz azért, hogy túljárj a főnököd eszén, túlszárnyald versenytársaidat, megtartsd az állásod, és előbbre juss.

Kiadja a Partvonal Kiadó.
Ára 1200 forint.
A könyvet itt rendelheted meg. »
Ezt is szeretjük