4 tipikus női baki, aminek a pénztárcád látja kárát

A nők a saját pénztárcájuk ellenségei - és ez sajnos valóban nemi sajátosság. Megmutatjuk, mit csinálsz rosszul, és segítünk, hogy ne adósodj el idő előtt.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Veled is előfordult, hogy fizetés után meglepted magad egy új csizmával, és a vásárláskor nem igazán mérlegelted a hó végéig esedékes kiadásaidat?

Ha igennel válaszoltál, akkor a nők túlnyomó részéhez hasonlóan te is érzelmi szempontok alapján nyúlsz a pénztárcád után, egyáltalán nem vagy csak keveset törődve a lehetséges következményekkel.

Gondolj a jövődre!

Egyszer élünk - mondogatják maguknak a nők sokszor, amikor a lelkiismeretüket próbálják nyugtatgatni, miközben a pillanatnyi örömöknek hódolva megfeledkeznek a jövőről.

Sajnos a nők bizonyítottan hajlamosabbak arra, hogy például egy előtakarékossági számla nyitása helyett síelni, bulizni, nyaralni induljanak, vagy egyéb élvezeti cikkekre költsék a pénzüket. Ezzel nincs is baj egészen addig, amíg egy váratlan helyzet - például az egyik pillanatról a másikra megszű munkahely - miatt rá nem szorulsz a nem létező pénzügyi tartalékra.

Annak érdekében, hogy ne sodródhass a fentihez hasonló kilátástalan helyzetbe, készíts hosszú távú pénzügyi tervet. Így egy pillanatra sem tévesztheted szem elől az akciós ruhavásáron túlmutató jövőképedet.

A hitelre félretett pénz tabu!

Sajnos kevés értékeli kőbe vésett szabályként a fenti mondatot, pedig, ha összeadnád, hogy eddig mennyi pénzt csipegettél le a törlesztőrészletekből, valószínűleg te is komolyabban vennéd ezt az íratlan szabályt.

Önmagában egyáltalán nem lenne baj, hogy egy zaklatott nap után felvidítod magad egy csinos kis tunikával. A bökke ott van, hogy gyakran komoly nehézségekbe ütközik a hiányzó összeg pótlása. Ez hosszútávon komoly következményekkel járhat, így a saját érdekedben javasolt minél kevesebbre redukálni a hirtelen felindulásból elkövetett bevásárlókörutak számát.

Fontold meg, kinek adsz kölcsön!

Az, hogy a nők természetüknél fogva empatikusabbak, nem újdonság. Az, hogy ez a pénzügyi helyzetükre is hatással van, már annál inkább. A teremtés koronáival ellentétben - akik inkább racionális és pénzügyi érdekek mentén döntenek az ismerősöknek adható kölcsön mértékéről - a nők hajlamosak egész egyszerűen megsajnálni egy korábban szinte teljesen ismeretlen embert, és mindenféle garancia nélkül jelentős összegeket kölcsön adni.
Nem véletlen, hogy gyakran hallani olyan esetekről, amikor főként férfibűnözők erre a i tulajdonságra apellálva kihasználják a jótékonykodásra hajlamosabb hölgyeket.

Mielőtt érzelmi alapon döntenél egy nehéz helyzetbe szorult embertársad megsegítéséről, ne mondj azonnal igent! Ha van rá lehetőséged, kérd ki egy köztudottan racionális mentalitású ismerősöd tanácsát.

Tanulj meg spórolni!

Sajnos egyre kevesebben mondhatják el magukról, hogy keresetükből arra is telik, hogy egy kisebb, esetleg nagyobb cél elérése érdekében rendszeresen félretegyenek bizonyos összeget. Ez azonban a nők esetében nem csak a gazdasági világválság következményeivel magyarázható.

Ez különösen igaz a hosszú távú megtakarításokra, melyekkel a nők több mint fele - egy bizonyos kor elérése előtt - egész egyszerűen nem hajlandó foglalkozni. Míg egy nyaralásra vagy egy autó önerejére inkább gyűjtenek, addig a húszas, harmincas éveken túlmutató céljaik már kevésbé fontosak.

Pedig nagyon is fontos lenne, hogy gondolj a jövőre, hiszen sosem tudhatod, hogyan alakul a gazdasági helyzet a világban. Az 1900-as évek elején sem számítottak arra, hogy egyik napról a másikra eladósodnak még azok is, akik addig igen fényűzően éltek.

Ezt is szeretjük