5 történelmi kérdés, amit biztosan rosszul tudsz
Ki hajózta elsőként körbe a Földet? Mikor ért véget a második világháború? Egyszerű kérdések, de jól tudod a választ?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A történelemórákon bizonyára te is tanultál a görögökről, az ókori felfedezőkről, középkori királyokról és királynőkről, háborúkról és békékről.

Tények és évszámok ezreit kellett bemagolnod, és elhinned, hogy Magellan hajózta elsőként körbe a Földet, és a második világháború 1945-ben ért véget. De vajon valóban jól tudod mindezt?

Vajon tényleg úgy történt minden, ahogy a történelemkönyvekben áll? Korántsem. Íme, öt kérdés, amire biztosan rosszul tudod a választ.

Hány felesége volt VIII. Henriknek?

Hat? Tévhit. Minden valószínűség szerint csupán két felesége volt. VIII. Henrik negyedik, Klevei Annával kötött házasságát érvénytelenítették, tehát jogi értelemben ez a házasság nem is létezett.

A pápa érvénytelennek nyilvánította a király második, Boleyn Annával kötött házasságát, mert VIII. Henriket akkor még házastársi kötelék fűzte első feleségéhez, Aragóniai Katalinhoz. Ezzel szemben VIII. Henrik az új anglikán egyház fejeként kijelentette: első házassága érvénytelen volt, méghozzá azon jogi alapon, hogy egy férfi nem hálhat együtt fivére özvegyével. Attól függően tehát, hogy a pápának vagy a királynak hiszünk, négy vagy három házasság marad. VIII. Henrik ötödik feleségével kötött házasságát is érvénytelenítette, minden bizonyíték arra utalt ugyanis, hogy a királyné hűtlen volt hozzá - ezt a király felségsértésnek minősítette. Ez immár összesen négy érvénytelenítés és csak két vitathatatlanul törvényes házasság - Aragóniai Katalinnal, illetve utolsó feleségével, Catherine Parr-ral.

Ki találta fel a telefont?

Nem Alexander Graham Bell, hanem Antonio Meucci. A firenzei feltaláló, a kiszámíthatatlan, de briliáns elméjű Meucci 1850-ben érkezett az Egyesült Államokba. Elsőként a világon, 1860-ban bemutatott egy működő elektromos szerkezetet, amelynek a teletrofono nevet adta. 1871-ben, öt évvel azelőtt, hogy Alexander Graham Bell szabadalmaztatta telefonját, már bejegyeztette találmányát - de az nem jelentett egyet a szabadalmaztatással. Ugyanabban az évben Meucci súlyosan megégett, amikor egy Staten Island-i komp gőzkazánja felrobbant, és leforrázta. Az angolul rosszul beszélő, segélyekből élő feltaláló 1874-ben elmulasztotta meghosszabbítani találmánya bejegyzését - amiért 10 dollár eljárási díjat kellett volna befizetnie.
Amikor 1874-ben Bell szabadalmát bejegyezték, Meucci beperelte. Elküldte eredeti tervrajzait és a működő modellt az Egyesült Nyugati Távíró Társaság laboratóriumába. Egészen véletlenül Bell is ugyanabban a laboratóriumban dolgozott, és a prototípus rejtélyes körülmények között eltűnt. Meucci 1889-ben hunyt el, halála előtt még mindig pereskedett Bell-lel. Végül Bell javára döntött a bíróság, az ő találmánya kapott bizalmat.

Kiről nevezték el Amerikát?

Nem Amerigo Vespucciról, az itáliai kereskedőről és kartográfusról, hanem a walesi Richard Amerykról, a gazdag bristoli kereskedőről.

Amerigo Vespucci hajójának mása. Fotó: Wikimedia/RonaldW.

Ameryk volt John Cabot második atlanti-óceáni utazásának fő befektetője. Cabot az itáliai hajós, Giovanni Caboto angol neve. Az ő 1497-ben és 1498-ban tett útja szolgáltatott alapot ahhoz, hogy később Anglia igényt tartson Kanadára. Genovából települt át Londonba 1484-ben, és VII. Henrik király hatalmazta fel arra, hogy ismeretlen földeket kutasson fel nyugaton. Cabot 1497 májusában érte el Labradort kis hajójával, a Matthew-val, ezáltal ő lett az első jegyzett európai, aki amerikai földre tette a lábát. Két évvel előzte meg Vespuccit.

Cabot feltérképezte az észak-amerikai partvonalat Új-Skóciától Új-Fundlandig. Az út fő támogatójaként Richard Ameryk elvárta, hogy a felfedezett területet róla nevezzék el. Abban az évben megjelent egy jegyzet a bristoli kalendáriumban: "Keresztelő Szent János napján rátalált Amerika földjére egy bristoli kereskedő. Egy bristoli hajón, a Matthew-n jutott el oda." Ebből világosan látszik, hogy mi történt.

Melyik évben ért véget a II. világháború?

1990-ben. Annak ellenére, hogy a valós hadiállapot 1945 szeptemberében véget ért, kényszerítő körülmények hatására a hidegháborúval folytatódott. A szövetségesek 1950 márciusában békeszerződést írtak alá Olaszországgal, Romániával, Magyarországgal, Bulgáriával és Finnországgal, 1951-ben - a Szovjetunió kivételével - aláírták a szerződést Japánnal, és 1955-ben helyreállították Ausztria szuverenitását. Mindemellett Németország kettéosztott maradt - először a Szovjetunió és a nyugati hatalmak osztották fel egymás között, ezt követően pedig két különálló, szuverén Németország létezett, egészen 1990-ig.
Németország újraegyesítését 1990. október 3-án ünnepelték, és ez a dátum jelzi, hogy a második világháború hivatalosan is véget ért.

Ki hajózta elsőként körbe a Földet?

Enrique de Malaca. Ferdinand Magellan ugyanis sohasem tudta befejezni a Föld megkerülését: 1521-ben meggyilkolták a Fülöp-szigeteken, és itt még csak félúton járt.

Magellan először 1511-ben érkezett a Távol-Keletre, ahonnan magával vitte szolgáját és tolmácsát, Enrique de Malacát is Lisszabonba - azon az úton, amelyen jött. Enrique ezután elkísérte Magellant minden későbbi útjára, közöttük a Föld megkerülésére tett kísérletére is, amelyre 1519-ben indult el. Mivel a másik irányban, az Atlanti-óceánon keresztül közelítették meg a Csendes-óceánt, Enrique lett az első ember, aki körbeutazta a Földet, mire 1521-ben megérkeztek a Távol-Keletre.
Miután Magellan meghalt, az expedíció folytatódott, és Juan Sebatián Elcano baszk parancsnokhelyettes vezetésével teljesítette a kitűzött célt.
Enrique de Malaca ekkor már nem tartózkodott a hajón.

Elcano nem kívánta tiszteletben tartani Magellannak tett ígéretét, amely arra kötelezte volna, hogy felszabadítsa a rabszolgaságból, ezért Enrique megszökött, és soha többé nem látta senki. Juan Sebastián Elcanót tekintik az első embernek, akinek sikerült egyetlen úton megkerülnie a Földet.

Cikkünk a Tévhitek a nagyvilágról - 200 dolog, amit biztosan rosszul tudsz című könyv alapján készült.

Talán manapság fokozottan fenyeget a veszély, hogy az ember elhiszi: mindent tud. Manapság ugyanis az emberiség összes tudása elérhető, ha kattintasz egyet az egérrel. Ez mind nagyon szép és jó, csakhogy az a baj vele, hogy az interneten fellelt szövegekből is könnyen szent szöveg válik. Kincsestárra van szükség, de nem a tudáséra, hanem a tudatlanságéra. Valamire, ami megvilágít. Ez a könyv ilyen világító fáklya, amely rávezethet a sok meghökkentést tartogató útra.

Kiadja a Partvonal Kiadó.
Ára 2790 forint.
Ezt is szeretjük