Teszteld az intelligenciád!
Most kiderül, mennyire vagy okos
Elég tájékozott vagy, esetleg az első becsapós kérdésnek bedőlsz? A következőkkel tesztelheted a tudásod!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az intelligens ember nemcsak az illemtannal van például tisztában, hanem a lexikális tudása is nagy, ezáltal megfelelő alapműveltséggel is rendelkezik. Az iskolában sok mindent tanulunk, ám nem mindenki emlékszik ugyanúgy a különböző információkra.

Vajon a te tudásod mennyire biztos? Mi a helyzet a tájékozottságoddal? A következő egyszerű kérdések tökéletesen alkalmasak arra, hogy ezt kiderítsd.

Ki találta fel a gőzgépet?

Sajnos nem James Watt vagy George Stevenson, ahogy azt sokan tudják. Az egyiptomi Héroné a dicsőség, aki még Thomas Newcomen 1711-es gőzgépénél is korábban, mintegy 1700-1800 évvel azelőtt alkotta meg saját szerkezetét.

Héron Alexandriában élt az időszámításunk előtti vagy szerinti első században - nem lehet tudni pontosan, mert születésének és halálának időpontja bizonytalan. Leginkább matematikusként, mértantudósként vált ismertté. Az ő találmánya a Héron-labda, vagyis az első működőképes gőzgép. A sugárhajtás elvén gőzzel hajtott fémgömb 1500-as percenkénti fordulatszámot ért el. Sajnos Héron nem ismerte fel találmánya gyakorlati alkalmazásának lehetőségeit, ezért azt nem tekintették másnak, mint szórakoztató újdonságnak.

Melyik fém a legjobb vezető?

Nem a réz, bár közel jársz az igazsághoz, ha erre tippelsz. A helyes válasz a kérdésre az ezüst. Minden más elemnél jobban vezeti a hőt és az elektromosságot, és a legjobb tükör is. A hátránya az, hogy drága. Csakis azért használnak rézdrótokat az elektromos szerkezetekben, mert sokkal olcsóbb, mint az ezüst, és a réz a második legjobb vezető.

Az ezüstöt esztétikai célú alkalmazása mellett manapság leginkább a fotóiparban, tartós elemek és napkollektorok gyártásánál használják fel.
Érdekes tulajdonsága többek között, hogy fertőtleníti a vizet, és ehhez igen kis mennyiség szükséges belőle. Már az időszámításunk előtti ötödik században ismerték ezt a figyelemreméltó sajátosságát. Hérodotosz feljegyezte, hogy Nagy Kürosz perzsa király saját vízkészlettel utazott: a vizet különleges forrásból vették, felforralták, és ezüstedényekben tárolták számára.

Mind a rómaiak, mind a görögök felfigyeltek arra, hogy az ezüstedényekben tárolt étel és ital nem romlik meg olyan hamar. Az ezüst erős baktériumölő hatását sok évszázaddal azelőtt kiaknázták, hogy ismerték volna a baktériumokat. Ez magyarázatot adhat arra is, miért találnak olyan gyakran ezüstérméket az ősi kutak mélyén.

Miből van az orrszarvú szarva?

Ha azonnal rávágod a kérdésre, hogy szaruból, máris megbuktál. Az orrszarvúk szarvát ugyanis szorosan összetapadó keratinrostok alkotják. A keratin egy fehérje, mely megtalálható az emberi hajban és körömben, valamint az állati karomban, csőrben, tollban vagy a tatu és a teknős páncéljában. Az orrszarvú az egyetlen állat, melynek a szarvát teljes mértékben keratin alkotja: a szarvasmarháktól, a juhoktól, az antilopoktól és a zsiráfoktól eltérően egyáltalán nincs benne csont.

Érdekesség, hogy az afrikai rinocérosz szarvából orvosságot és tőrnyelet készítenek, különösen Jemenben - a vadászok 1970 óta 67 050 kilogramm rinocéroszszarvat szállítottak Jemenbe. Ha úgy számolunk, hogy egy szarv körülbelül három kilogrammot nyom, akkor ez azt jelenti, hogy 22 350 állatot pusztítottak el miattuk. Az összesen öt, ma is élő faj közül a jávai orrszarvúból többek között a vadászat miatt mindössze 60 példány maradt, és ezzel a világ negyedik legveszélyeztetettebb fajává lépett elő.

Erősen tartja magát az a tévhit, mely szerint a rinocérosz szarva nemi vágyat fokozó szer. A tradicionális kínai gyógyítók ezt cáfolják, szerintük hatása hűsítő, nem pedig melegítő, és inkább magas vérnyomás, láz kezelésére használják.

Hány állam alkotja az Egyesült Államokat?

49, esetleg 50? Ha erre gondoltál, közel jártál a válaszhoz, csakhogy a kérdés becsapós. Technikailag ugyanis csupán 46 államból áll az USA, mert Virginia, Kentucky, Pennsylvania és Massachusetts hivatalosan közösségi állam vagy államközösség.

Ez nem ruházza fel őket különleges, alkotmányos jogokkal. A függetlenségi háború végén egyszerűen úgy határoztak, ezzel a kifejezéssel teszik világossá, hogy többé nem felelnek a brit koronának gyarmatként, és az emberek közös akarata irányítja államaikat.

Virginia, melyet I. Erzsébetről, a szűz királynőről neveztek el, az Egyesült Államokat létrehozó 13 állam egyike - innen származik az amerikai zászló tizenhárom piros csíkja. Virginia volt az első állam, mely közösségi államnak nyilvánította magát 1776-ban. Pennsylvania és Massachusetts nem sokkal később követte példáját, majd Kentucky is, mely eredetileg Virginia egyik megyéje volt, és 1796-ban vált államközösséggé.

Emellett létezik két tengerentúli amerikai közösségi állam is: 1952 júniusában a karibi Puerto Rico megszövegezte alkotmányát, melyben az Egyesült Államok társult államának nyilvánította magát. A csendes-óceáni Északi Mariana-szigetek 1975-ben tette meg ugyanezt. Egyikük sem az Egyesült Államok állama.

Cikkünk megírásában John Lloyd és John Mitchinson Tévhitek a nagyvilágról című könyve segített.

Ezt is szeretjük