Nem jössz ki a tesóddal? 2 tipp, amivel megoldhatod a gondot
Elárulja a szakértő
A testvérviták tiniként mindennaposak. Így kezeld őket!

beauty and style
Top olvasott cikkek

A testvérek közötti viták olykor elkerülhetetlenek, pláne, ha mindketten önfejű tinédzserek vagytok. Azonban nem feltétlenül szükséges, hogy ez az állapot tartós legyen, főleg, hogy a családi békét is veszélyeztetheti az állandó hajtépés.

Bencsik Andrea pszichológust kérdeztük arról, hogyan lehet a fennálló problémát hatékonyan megoldani.

Testvérviszályok

Nem létezik olyan, hogy tökéletes testvéri béke. Minden családban adódnak konfliktusok és nézeteltérések, amelyek az eltérő személyiségvonásokból, az együttélésből és nem utolsósorban a tinédzserkorból fakadnak, de ez még nem jelenti azt, hogy rossz testvérek vagytok, vagy nem szeretitek egymást.

Ám hogy a helyzet ne fajuljon el túlságosan, fontos, hogy a mindennapi véleménykülönbségeket próbáljátok mihamarabb feloldani, mert a huzamosabb civódás a családi légkört is megmérgezheti, ezt pedig nyilván egyikőtök sem akarja.

Kössetek fegyverszünetet!

Bencsik Andrea pszichológus szerint az elsődleges megoldás a fegyverszünet megkötése lehet. A szakértő azt javasolja, egyezzetek meg abban, hogy a következő hétben nem fogtok vitatkozni, sőt, amikor úgy érzitek, közel a konfliktus, tudatosan vonuljatok vissza mindketten a szobátokba - így elkerülhető még a legkisebb szóváltás is.

Ha ez beválik, akkor kezdjétek el növelni a fegyverszünet heteinek számát, talán már néhány hónap alatt közelebb kerülhettek egymáshoz.

Tiszta lappal, az elejétől

- Próbáljatok meg tiszta lappal indulni, azaz beszéljétek meg, hogy úgy kezelitek egymást, mintha csak most kerültetek volna közös osztályba - javasolja Bencsik Andrea.

Ismerkedj, próbálj meg nyitni a testvéred felé, ahogyan ilyen helyzetben mások felé is szoktál. Faggasd ki: milyen zenét, filmet szeret a másik, mi érdekli, hogyan tölti a szabadidejét? Milyen céljai, elképzelései vannak, milyen kérdések foglalkoztatják a mindennapokban?

Kezeld úgy a testvéredet, mint egy idegent, próbáld megérteni őt, és elfogadni olyannak, amilyen - ez lehet a kulcsa a békés és szeretetteljes együttélésnek.

Ezt is szeretjük