Pénzkidobás a TEK? - Íme, a biztonságpolitikai szakember véleménye
Évi tízmilliárd forintba kerül, a terrorelhárítást tekintve szükségtelen beruházás volt.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ismét fellángolt a vita a jövőre 13 milliárd forintba kerülő Terrorelhárítási Központ szükségességéről. Az ellenzék azt mondja, pénzkidobás, a Fidesz meg azt, hogy aki megszüntetné a TEK-et, annak nem fontos a magyarok biztonsága. De mit mond a biztonságpolitikai szakember? Dr. Koós Annát, a Biztonságpolitikai és Honvédelmi Kutatások Központjának vezetőjét kérdeztük.

Hivatalosan is megalakul a TEK 2010 szeptemberében, fotó: kormany.hu

20 milliárd forint, és még hol a vége?

Mint az a 2013-as költségvetés tervezetéből kiderül, az idei mintegy tízmilliárd forintos költségvetéséhez képest hárommilliárd forinttal többet kap a Terrorelhárítási Központ, a pénzt elsősorban személyi kiadásokra, illetve beruházásokra fordítják - adta hírül az MTI.  Az Orbán Viktor személyes hadseregének is nevezett szervezet így már két év alatt több, mint 20 milliárd forintot emészt fel, ami hatalmas összeg.

A Terrorelhárítási Központ bezárása mellett érvelt mind az LMP, mind az MSZP. Az LMP közleményben tudatta, hogy „Orbán Viktor magánhadserege semmilyen valós célt nem szolgál”, a testületre szánt költségvetési forrásokat pedig a rendőrségre és az áldozatvédelemre kellene fordítani. A szocialisták azzal érveltek, hogy a terrorelhárítási feladatokat korábban is megfelelően látta el a rendőrség. A Fidesz a bezárás ellen úgy érvelt: aki megszüntetné a Terrorelhárítási Központot, annak nem fontos a magyarok biztonsága.

- A TEK naponta számos műveletet hajt végre, amelyek során veszélyes bűnözők elfogásában vesz részt, és rendszeresen segít a külföldön bajba jutott magyarokon is. Munkájának kiemelkedő szakmai színvonala miatt a szervezet rövid idő alatt komoly nemzetközi hírnévre és megbecsülésre tett szert - érvelt Kocsis Máté, a honvédelmi bizottság fideszes elnöke.

De mi az a TEK és miért

Magyarországon a terrorelhárítást az elmúlt 20 évben több szervezet végezte, az egyes feladatok megoszlottak a titkosszolgálatok és a rendőrség terrorelhárító egysége között, mindegyik a profiljába illő feladatot látta el: a feltételezett terrorszervezetek, terroristák tevékenységének felderítése, a merénylet megelőzése, terroristák elfogása, a terroristákat segítők megfigyelése, leleplezése.

2010-ben aztán a kormány úgy döntött, hogy centralizált szervezetet hoz létre – ez a TEK –, mert így gazdaságosabban, szervezeti irányítási szempontból is hatékonyabban működik.

Ekkor a terrorelhárítási feladatot elvonta a korábbi szervezetektől, de a TEK végez klasszikus rendőri munkát: drogbandák, fegyverkereskedők megfigyelése, felderítése, elfogása és a Köztársasági Őrezred feladatait is ellátja, ők védik a miniszterelnököt, ahogy a köztársasági elnököt is. A kormányrendelet szerint a TEK a külföldi terrorelhárító szervezet partnere.

Nem növekedett a terrorista veszély, de nem is ezért jött létre

Dr. Koós Anna úgy vélekedett, a Terrorelhárítási Központ kapcsán a biztonságpolitikai kérdés az: megnövekedett-e a Magyarországot fenyegető terrorista cselekmények veszélye, megnövekedett-e a nemzetközi biztonságot fenyegető terrorista veszély.

- Erre a válasz az, hogy aktuálisan nem, sőt. Az elmúlt 20 év súlyos terrorista támadás nélkül zajlott le, vagyis mondhatjuk, hogy a rendszer megfelelően működött, jóllehet a részleteket a közvélemény nem ismerhette meg - szögezte le, hangsúlyoza egyben, hogy véleménye szerint a Terrorelhárítási Központ létrehozása kormányzati, közigazgatási-irányítási megfontolások eredménye és nem biztonságpolitikai kérdés.

- A TEK létrehozásával kapcsolatban kormányzati illetékes sem hivatkozik a veszély növekedésére, sem a rendszer hibáira. Az okot a centralista szervezet hatékonyságában nevezték meg, a koordináció nehézkességével szemben - magyarázta a szakember.

Kérdés, hogy ennek fényében szükséges-e a TEK? Dr. Koós Anna ezzel kapcsolatban azt mondta, ez már nem az ő területe.

Ami biztos, hogy biztonságpolitikai megfontolásokból nem volt szükséges a TEK, a centralizált szervezet hatékonyságról pedig eddig még csak benyomásunk lehet, arra pedig semmi nem utalt, hogy a titkosszolgálatok és a Készenléti Rendőrség Terrorelhárító Szolgálata súlyos hibákat követett volna el.

Ezt is szeretjük