Tényleg eljön a világvége 2012-ben? A NASA válaszol

Kell tartanunk aszteroidáktól vagy napkitörésektől? És mi van a maja naptárral? A NASA mindenre válaszol.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az ezredforduló előtt mindenki az Y2K jelenségtől rettegett, mindenhonnan azt lehetett hallani, hogy az új évezred kezdetén a számítógépes rendszerek leállnak, ez pedig világméretű katasztrófákhoz és óriási pusztuláshoz vezet.

Aztán eljött az éjfél, és a dolgok ugyanúgy mentek tovább. Most, több mint egy évtizeddel később, újabb rémhír kapott szárnyra, és sokan az elkövetkező, azaz a 2012-es évre jósolják a világvégét.

De miért pont ebben az évben érne véget az élet a bolygónkon? Valóban leselkedik ránk valamilyen valós veszély? Tényleg porrá zúzza a Földet egy hatalmas aszteroida? A NASA hivatalos honlapján igyekszik mindenkit megnyugtatni, és tudományos higgadtsággal válaszolni a leggyakrabban felmerülő kérdésekre.

Miért pont 2012-re jósolják a világvégét?

A NASA válasza: Az egész akkor kezdődött, amikor a Naprendszerben felfedeztek egy állítólagos bolygót, a Nibirut, ami egyenesen a Föld felé közeledett. A katasztrófával járó becsapódást eleinte 2003 májusára datálták, de miután nem történt semmi, az időpontot 2012 decemberére módosították.

Ehhez kapcsolódott aztán, hogy a maják ősi kalendáriumának egyik köre is pont 2012 téli napfordulójával ér véget, így a becsapódást azóta 2012. december 21-ére várják.

Végzetes üstökös tart a Föld felé?

Nézegess képeket!

Elolvasom

Valóban várható becsapódás? Veszélyben van a Föld?

A NASA válasza: Semmi rossz nem fog történni a Földdel 2012 decemberében. A bolygónk ugyanúgy forog tovább, ahogy azt az elmúlt négybilliárd évben tette, az elismert tudósok világszerte úgy tartják, hogy semmiféle veszély nem leselkedik ránk az űrből.

Az ütközés a Nibiruval, az X bolygóval vagy az Erisszel csak egy internetes hoax.

Tényleg véget ér 2012-ben a maja kalendárium?

A NASA válasza: Igen, éppen úgy, ahogy a konyhádban kiakasztott naptár véget ér december 31-én, egyszer a maják naptára is véget ér - nevezetesen 2012 decemberében. A maják jóval hosszabb periódusokban számolták az időt, de éppen úgy, ahogyan te január 1-jén egy új naptárral egy új év számolásába kezdesz, a maja naptár végével is elkezdődik egy újabb periódus.

Mi van a polaritáscsere-elmélettel? Tényleg lehetséges, hogy a Föld néhány nap vagy néhány óra alatt 180 fokos fordulatot tehet a magja körül?

A NASA válasza: A Föld forgásirányának a megváltozása egyszerűen lehetetlen. Az valóban igaz, hogy a kontinensek nagyon lassú mozgást végeznek - az Antarktisz például több százmillió évvel ezelőtt az Egyenlítő közelében volt -, de a forgásirány megváltozásának elmélete teljesen irreleváns.

A leggyönyörűbb NASA-fotók: hatalmas pillangó a világűrben

Nézegess képeket!

Elolvasom

Sok oldalon azzal riogatják az embereket, hogy a Föld mágneses tere bizonyos időközönként megváltozik, és ez okozza majd a forgásirány megváltozását is, ami óriási károkat és pusztulást fog hozni. Amennyire tudjuk, a mágneses tér változása eddig semmilyen káros hatással nem volt a földi életre, és mivel ez a változás átlagosan 400 ezer évente történik meg, a jelenség megismétlődése nem is várható a következő néhány évezredben.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Tényleg hatalmas napkitörés lesz 2012-ben?

A NASA válasza: A Nap aktivitása ciklikus, és hozzávetőlegesen 11 évenként éri el a csúcsát. Ez valóban okozhat zavarokat a műholdak működésében és a távközlésben, mivel maguk a mérnökök is csak most tanulják, hogyan építhetnek ki olyan rendszereket, amelyek ellenállóbbak a napkitörésekkel szemben.

A 2012-es évnek nincs különösebb kockázata. Bár a Nap aktivitása valóban valamikor 2012. és 2014. között éri el az újabb maximumát, ezek a napkitörések sem lesznek mások, mint az elmúlt évtizedekben megtapasztaltak.

Ezt is szeretjük