9 hihetetlen tény az Alpok rejtélyes halottjáról

Mintha megállt volna az idő, miután meghalt: az Alpok rejtélyes idegenjének teste sértetlenül került elő. Ki volt ő egyáltalán?

beauty and style
Top olvasott cikkek

Két német hegymászó 1991. szeptember 19-én fedezte fel a ma ismert legrégebbi megmaradt emberi testet. Megtalálásának helye egy gleccser újonnan képződött olvadómedencéje az olaszországi Dél-Tirolban, közel az Alpok fővonulatához, alig több mint kilencven méterre az olasz-osztrák határtól. Az Alpoknak ezt a részét Ötztali-Alpoknak is nevezik a hosszú és keskeny Ötztal völgye után.

A holttest ma Ötzi becenéven ismert, amit egy osztrák újságíró alkotott az Ötztal és a jeti szavak ötvözésével. Sokan azonban egyszerűen csak jégemberként emlegetik.

Mivel Ötzit távoli, félreeső vidéken fedezték fel, számos hipotézis alakult ki halálának körülményeiről. Sokáig azt sem tudták, kihez tartozik a holttest: egy, a 19. században történt halálos baleset áldozatához, esetleg egy egészen más kor emberéhez?

Fagyhalál végzett vele

A tudományos elemzés számos részletet tárt fel Ötzi egészségi állapotára, illetve származására vonatkozóan. Ma már tudjuk, hogy a holttest egy 25-45 év közötti férfié, és olyan tökéletesen konzerválódott, hogy még a szövetek molekulaszerkezete is megmaradt.

Arra, hogy Ötzi ilyen különleges módon megmaradt, a halálát okozó, majd az azt követő események sora ad magyarázatot. A férfi valószínűleg akkor halt meg, amikor meglepte egy kora őszi hóvihar. A vékony hóréteg, mely betakarta, megvédte őt a rovarlárváktól, az őszi szelek pedig fokozatosan kiszárították a holttestet.

Ötzi, az ötezer éves jégember

Ötzi gyakorlatilag fagyhalált szenvedett. A holttest állapota már nagyjából stabilizálódott, amikor a nagy téli havazások betakarták. A testszövetek radiokarbonos vizsgálata szerint - amit egymástól függetlenül négy különböző laboratóriumban végeztek el a nagyobb megbízhatóság érdekében - ezek az események i. e. 3300 és 3200 között történtek. A holttest így több mint ötezer évig feküdt eltemetve, amikor is a jég elolvadása miatt ismét napvilágra került.

Súlyos betegségekben szenvedett

Ötzi megmaradása így tehát inkább figyelemreméltó, mint rejtélyes, de halálának körülményei és a nála lévő tárgyak igen sok kérdést vetettek fel. A ruházatából megmaradt darabok alapján azt feltételezik a kutatók, hogy Ötzi fel volt készülve az alpesi időjárásra, de a hideg téli hónapokra nem, vagyis bizonyára nem hosszú útra indult. Számos fegyvert, íjat és nyilakat, baltát is találtak nála, ezek többsége azonban befejezetlen volt, mely szerint mégsem volt alaposan felkészülve az útra. Ráadásul egészségi állapota sem volt a legjobb.

Körmeinek vizsgálatából kiderült, hogy a halálát megelőző hat hónap során legalább három alkalommal komoly betegségben szenvedett - ilyenkor megáll a körmök növekedése.

Emléktábla Ötztalban, ahol rátaláltak a holttestre

Tetoválást viselt a derekán, a bal lábán, a jobb bokáján és a térdén. lehet, hogy ezeknek csak díszítő szerepük volt, de valószínűbb, hogy gyógyítási céljuk volt, mivel Ötzi reumában szenvedett. Vastagbéltartalmának vizsgálata kimutatta, hogy bélfertőzés is kínozta, ami krónikus hasmenést okozhatott. Ezenkívül közvetlen bizonyítékot találtak arra, hogy nem sokkal halála előtt nyolc bordája eltört. Ez utóbbi azon feltételezésre ad okot, hogy Ötzi erőszakos cselekménybe keveredett, és esetleg faluja elhagyására kényszerítették.

Személye ma is rejtély

A holtteste mellett talált tárgyak, az öltözéke és egészségi állapota alapján sokan azt feltételezik, hogy Ötzit elkergették szülőfalujából. Mások szerint egy egyszerű pásztor volt. A testén talált moha elemzése azt mutatta, hogy az Alpok déli oldaláról jött, és igen nagy a valószínűsége annak, hogy Ötzi Vinschgauban élt, mely mindössze húsz kilométerre délre található halálának helyétől. A virágpornyomok szerint ősz elején halhatott meg, így lehetséges, hogy egy hirtelen jött, a térségre nem jellemző téli vihar áldozatává válhatott legyengült szervezete miatt.

Az Ötztal

Ezzel a magyarázattal sem elégedett azonban mindenki. Némelyek azt állítják, hogy Ötzi valójában sámán volt, vagy legalábbis szertartásokat végzett. E mellett szóló érvnek tekintik a befejezetlen vadászfelszerelést, a tetoválásokat és az átfúrt fehér márványgyöngyöt, melyről összesodort bőrrojtok lógnak. A sámánok többnyire távoli helyeken kommunikálnak a szellemvilággal, és ez megmagyarázhatja, mit keresett Ötzi magasan a hegyekben.

A bizonyítékok, melyek szerint Ötzi sámán lenne, nem tekinthetők döntőnek. Mivel felfedezésének körülményei különlegesek voltak, a megmaradását eredményezők pedig rendkívüliek, nem nagyon lehet őt mással összehasonlítani. A bizonyítékok birtokában talán senkinek nem jutna eszébe Ötzinek rituális vagy vallási státuszt tulajdonítani.

Cikkünk megírásában Brian M. Fagan Hetven rejtély szerte a világból című könyve segített.

Ezt is szeretjük