Elsavasodnak a tengerek: a sarki jégtakaró olvadása az egész tengeri élővilágra veszélyt jelent

A jégtakarók eltűnése következtében egyre több szén-dioxidot kötnek meg az óceánok, ami elsavasodáshoz vezet.

GettyImages-534979970

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A jégtakarók olvadásával egyre nagyobb felületen kötődik meg a szén-dioxid az arktiszi vizekben. Ennek következtében olyan kémiai reakciók lépnek fel, amelyek csökkentik a tengervíz pH-ját, a karbonátion-koncentrációt és a biológiailag fontos kalcium-karbonát-ásványok telítési állapotát. Ezeket a kémiai reakciókat nevezik az óceánok elsavasodásának.

A szén-dioxid-növekedés miatt a jeges északi vizek savasabbá válnak, ami végül a külső vázas tengeri állatok pusztulásához vezethet.

Veszélyben a tápláléklánc

Kutatók megállapították, hogy az Arktisz mélytengeri ökoszisztémája már rendkívül érzékennyé vált a klímaváltozás és az emberi behatás következtében. Az úgynevezett kulcsfajok élőhelyeinek csökkenése és a tengeri savasodás következtében a nyílt vízi fajok tápláléklánci hálózata bomlásnak indult.

Ezeknek a kulcsfajoknak a jelentősége abban rejlik, hogy puszta létükkel nagy hatással vannak az ökoszisztémára, és bármi változás a populációjukban a velük együtt élő fajokat is befolyásolja. Például a tengeri pillangó alapvető táplálékként ilyen kulcsfaj, eltűnésével a tápláléklánc egy alapja tűnne el.

Miért pusztulnak?

A korallok, puhatestűek és rákfélék felhasználják a vízből kinyert karbonátionokat, és beleépítik páncéljaikba. Ha egyre kevesebb szabad kötésű karbonát található a vízben, azt eredményezi, hogy ezek az állatok egyre kevesebbet tudnak építőanyagként saját fejlődésük során felhasználni. Páncéljaik egyre gyengébbek lesznek, ami sokkal kiszolgáltatottabbá teszi őket a ragadozókkal szemben. Jelentős szerepük miatt a tápláléklánc minden szintjére kiterjedő következményekkel lehet számolni.

A helyzet romlani fog

A növekvő szén-dioxid-kibocsátás következtében létrejövő savasodási folyamatok várhatóan csak romlani fognak. A Jeges-tenger 20%-kal több szén-dioxidot vesz fel a 21. században, mint azt eddig feltételezték.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Sok kalcifikáló állat számára ez a jelenség halálos ítélet is lehet. Több rákfélénél már most megfigyelhető, hogy lárváik bomlásnak indulnak, mechanoreceptoraik károsodnak, amik nélkül mozgásuk és táplálékszerzésük is nehezebbé válik.

A pteropodák, vagyis tengeri pillangók veszélyeztetettsége jó példa a tápláléklánc veszélyeztetettségére. Számos ragadozófaj táplálékaként eltűnése jelenleg előre nem látható természeti következményekkel járna. Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal, vagyis a NOAA erre vonatkozó tanulmánya szerint a tengeri pillangók páncéljai már 45 nap alatt feloldódnak olyan sótartalmú és pH-értékű vízben, ami 2100-ra már várhatóan valósággá válik.

Pteropodák, vagy más néven tengeri pillangók.
Pteropodák, vagy más néven tengeri pillangók.

Amellett, hogy a sekély vízi és mélytengeri élővilág táplálkozási láncait drasztikusan átrendezi a mészalapú külső vázas élőlények eltűnése és a tengerek savasodása, a halászatra erősen támaszkodó országok, például Kína, Japán vagy Oroszország gazdasági tevékenységeit és jellemző táplálkozási szokásait is erősen befolyásolja. Ezeknek a változásoknak pedig beláthatatlan következményei lehetnek a jövőre nézve.

(Képek: Getty Images)

Hogyan kerülhető el a teljes összeomlás?

Noha a vegyi anyagok használatáról szóló uniós szabályoknak köszönhetően csökkent a szennyező anyagok mennyisége, a legtöbb tengeri faj egyedeiben nőtt a műanyagok és a műanyag kémiai maradékanyagok felhalmozódása. Az EU közös halászati politikájának köszönhetően az Atlanti-óceán északkeleti részén szinte minden fogás egészséges halállományokból származik, ám a Földközi-tenger esetében ez még nincs így, ezért itt további erőfeszítésekre van szükség - állapították meg.

Ezt is szeretjük