Miért ilyen ma a Google? Ezért látszik a magyar Napkirálynő a keresőóriás kezdőlapján az egész világon

A mai napon Telkes Mária, a Napkirálynő munkásságát idézi fel a Google.

Telkes Máriát ünnepli ma a Google
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A mai napon Telkes Mária, a Napkirálynő munkásságát idézi fel a Google.

A magyar származású neves biofizikus tette le a napenergia hasznosításának alapjait, munkáit számos alkalommal elismerték.

Telkes Máriát ünnepli ma a Google

A Google Kereső főoldalán mindennap megjennek emblémák, amelyek mostanra mindenki számára ismerősek lehetnek, hiszen ezekből a Google Doodle névre hallgató egyedi logókból mára már több mint ötezer készült világszerte. Ezeket a kreatív ikonokat sokszor világnapok és nemzetközi események bemutatására tervezi a vállalat, de gyakoriak az országspecifikus évfordulók és jeles napok, valamint nemzeti hírességek felidézésére és megünneplésére létrehozott tartalmak is. Utóbbira példa a Google legújabb magyarországi Doodle-je, mellyel Telkes Mária feltalálóra emlékezhetünk, aki a napenergia kutatása során ért el átütő sikereket.

Telkes Mária magyar származású kémikus és biofizikus 1900. decemberében született Budapesten. Tanulmányait a mai Eötvös Loránd Tudományegyetemen végezte, ahol 1924-ben szerezte meg doktori fokozatát. Ugyanebben az évben nyílt lehetősége arra, hogy az Egyesült Államokban dolgozzon tovább, melyet kihasználva a clevelandi klinika biofizikai laboratóriumában helyezkedett el. Itt nem sokkal később az osztály vezetőjének is megválasztották. Az ezekben az években végzett kutatásai során az agysejtekre és azok infravörös sugárzásának vizsgálatára összpontosított, aminek eredményeként sikeresen kifejlesztett egy elektromos fényképezőgépet, mely mérőműszerként szolgált a sugarak erősségének számításakor. 

A kutató az 1930-as évek végén Bostonba költözött, ahol az egyik legnevesebb amerikai egyetemen, az MIT-n kezdett tanítani - mellette pedig azzal kísérletezett, hogy milyen módon lehetne elraktározni és a mindennapokban hasznosítani a napenergiát. A kutatómunka eredményeit bizonyítja, hogy Telkes Mária neve alatt több tucat szabadalmat és felfedezést tartanak számon. A legnevezetesebb ezek közül az első napház kifejlesztése, illetve az a napenergiával működő tengervíz-sótalanító készülék, amely a második világháború során a katonák alapvető felszerelésévé vált, és rengeteg életet mentett meg.

Maria Telkes NYWTS
Fotó: Wikipédia/New York World-Telegram and Sun

Ezek a felfedezések több alkalommal is bizonyították, hogy Telkes Mária tehetsége és gondolkodásmódja jóval megelőzte a korát, találmányaival pedig letette a fenntartható energiatermelés témakörének első és legfontosabb alapköveit. Munkásságát számos alkalommal elismerték, élete során elnyerte többek között az amerikai Női Mérnökök Társaságának életműdíját, az Amerikai Tudományos Akadémia kitüntetését és az Amerikai Napenergia Társaság Charles Greeley Abbot-díját is. A New York Times 1934-ben a 11 legsikeresebb amerikai nő között tartotta számon, halála után pedig örök emléket állítottak neki az Amerikai Feltalálók Dicsőségtermében, ezzel tisztelegve a magyar feltaláló előtt.

Játssz a Heineken kódokkal és nyerj!

Vásárolj promóciós csomagolású Heineken terméket, töltsd fel a kupakban vagy a nyitófülön található kódot és nyerj 4 fős amszterdami utazást vagy legyen tiéd a Heineken ajándékok egyike! Növeld a nyerési esélyed és játssz velünk 2024. július 17-ig!

Advertisement

Promóció

Nobel-díjas nőként is a magánélete érdekelte a médiát: Einstein levelet küldött neki, amiből mi is tanulhatunk

Ritkán látni olyan szellemes, elegánsan megfogalmazott leminősítést és manír nélküli tiszteletkifejezést, mint ebben a levélben.

Nobel-díjas nőként is a magánélete érdekelte a médiát: Einstein levelet küldött neki, amiből mi is tanulhatunk

Ritkán látni olyan szellemes, elegánsan megfogalmazott leminősítést és manír nélküli tiszteletkifejezést, mint ebben a levélben.

Elolvasom

Borítókép: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük