Közel 3 év után újra teljes napfogyatkozás lesz ma
Élőben nézheted
A déli féltekén, különösen Ausztráliában lesz jól látható a mai teljes napfogyatkozás.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ma lesz az idei év egyetlen teljes napfogyatkozása, és a Hold árnyéka a Földre vetül majd.

A 2012-es gyűrűs napfogyatkozás

2010 januárja óta nem volt példa ilyen jelenségre, bár 2012 májusában volt egy gyűrűs napfogyatkozás.

Te is láthatod

Magyar idő szerint 21 óra 35 perckor következik majd be a napfogyatkozás, ami sajnos csak Ausztrália bizonyos északi és a Csendes-óceán déli pontjain lesz látható. Pontosan Ausztráliából, Új-Guineából, Új-Zélandról, Dél-Amerikából az Antarktiszról lehet észlelni, bár helyenként csak részlegesen.

Az ausztrálok és az ott tartózkodó turisták szerencsések, mert a jelenség számukra követhető lesz. Ottani idő szerint szerda hajnalban az árnyék a déli féltekén közel 15 ezer kilométert tesz majd meg. Bár itthonról sajnos nem érzékelhető a jelenség, azért az interneten figyelemmel kísérheted élőben.

Először szárazföldet érint, a Garig Gunak Barlu nemzeti parkra vetül, majd a Carpentaria-öböl felett halad el, ahonnan ismét szárazföldre jut, mégpedig Queensland szövetségi állam földjére, ahol két percig tart majd a teljes napfogyatkozás. A jelenség Chilétől 800 kilométernyire ér majd véget, itteni idő szerint hajnali háromnegyed egykor.

A legtöbb ausztráliai megfigyelő valószínűleg Cairns városában gyülekezik majd, mert ez a legközelebbi pont, ahonnan élvezhető lesz a jelenség.

Ritka csoda

A napfogyatkozás egy ritka, érdekes csillagászati jelenség. Olyankor jön létre, ha a Hold a Nap és a Föld közé kerül, és a Hold részlegesen vagy teljesen eltakarja a Napot. Bár a Hold látszólagos mérete hol nagyobb, hol kisebb, mint a Napé, valójában a Nap átmérője négyszázszor nagyobb, mint a Holdé.

Azt, hogy a Hold teljes egészében képes eltakarni a tüzes égitestet, az okozza, hogy a Nap négyszázszor messzebb van, így, ha megfelelő helyzetbe kerülnek, látszólagos átmérőjük szinte megegyezik.

A napfogyatkozás megtekintése a szem épségének érdekében speciális védőszemüveggel kell, hogy történjen. Szabad szemmel csak akkor biztonságos figyelemmel kísérni a jelenséget, ha teljes a sötétség.  

Három év múlva lesz a következő

A déli féltekén még ritkább az ilyen esemény, mint az északi részen, így az ott lakók számára még nagyobb az érdekesség. Ausztráliában egyébként is fontos a Hold és a Nap a kultúra szempontjából, hiszen sok monda alapja a két égitest egymáshoz való viszonya, így a napfogyatkozás is. 

A következő ilyen jelenségre újabb három évet kell majd várni, de akkor már közelebb lesz hozzánk, mint most. 2015. március 20-ra teszik az időpontját, és várhatóan a skandináv országok egy részéből lesz majd észlelhető.

Ezt is szeretjük