Miért tűnik úgy, mintha télen több lenne a csillag? Nem véletlenül ilyen gyönyörű az égbolt

A csillagnézés szerelmeseinek a tél ideális időszak lehet.

Téli égbolt
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az évszakok kegyetlen fordulatának tűnhet, hogy amikor az éjszakák a leghidegebbek, és a szél csípősebbre fordul, az esti égbolt gyakran ekkor a legfényesebb, legtisztább és a legszebb.

Ha valaki szereti a csillagokat nézni, vagy új és más módot keres arra, hogy a telet élvezetesebbé tegye önmaga számára, akkor jó hír, hogy a hideg hónapok biztosítják a legjobb időjárást az égbolt megcsodálására.

Ezért más a téli égbolt

Mi az, ami miatt a hideg téli éjszakák ideálisak arra, hogy figyelmünket az ég felé fordítsuk? Miért tűnik úgy, hogy több, fényesebb csillag van az égen? Először is a hideg levegő kevesebb nedvességet tartalmaz, mint a meleg levegő. A meleg, párás levegő gyakran sűrűbb, és kevésbé tiszta égboltot eredményez, ami így többnyire homályosnak tűnik, míg a hideg levegő sok esetben frissebb és tisztább. Ráadásul az éjszakák hosszabbak, mint a melegebb hónapokban, tehát hosszabb ideig látszódnak a csillagok.

GettyImages-1181570658
Fotó: Xuanyu Han / Getty Images Hungary

A másik ok, amiért a csillagok télen fényesebbnek tűnnek, az az, hogy maguk az éjszakák sötétebbek. A téli hónapokban a Föld északi féltekéje kifelé néz galaxisunk spirálkarja, a külső széle felé.

Valójában télen kevesebb csillagot látunk, de fényesebbnek és nagyobbnak tűnnek a Föld dőlésszöge miatt, valamint azért, mert kevesebb a Tejútrendszer több száz millió csillagából származó kombinált fény.

A tél azért is különleges időszak az éjszakai égbolt megtekintésére, mert ilyenkor láthatóak a legdrámaibb csillagképek, mint például az Ikrek és az Orion, a Vadász és más lélegzetelállító alakzatok, mint a Fiastyúk vagy a Hét nővér. Sok más csillagképtől eltérően, amelyek gyakran homályosak és nehezen azonosíthatók, a téli csillagképek elég világosak ahhoz, hogy még egy kezdő csillagvizsgáló is észrevegye.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban a cancel culture, azaz az eltörléskultúra került terítékre. Mikor született meg, és mit jelent a cancel culture kifejezés? Miért veszélyes jelenség? Kik azok a híres személyek, akik érintettek? Honnan tudjuk, hogy valósak-e az ellenük felhozott vádak? Hogyan befolyásolja az eltörléskultúra a stand up comedy műfaját?

Promóció

Akár kezdőként, akár tapasztaltként akar valaki csillagokat nézni, fontos észben tartani, hogy a szabadban tartózkodás ilyenkor extra védelmet követel a hideg miatt. Akár két percet, akár két órát tervez az ember kint lenni, sokszor az időjárásnak megfelelő öltözködésen múlhat, hogy az élmény kellemes lesz-e, és ha nem elég meleg az öltözet, az akár idő előtt megszakíthatja az eseményt.

A réteges öltözködésen kívül nincs is másra szükség. Akik szeretnék felturbózni az eseményeket, vihetnek magukkal egy egyszerű távcsövet, amellyel közelebbről is láthatják a téli éjszakai égbolton ragyogó csillagokat és csillagképeket. Ezenkívül az aznapi időjárás-előrejelzést is hasznos megtekinteni, hogy az élvezetet semmi ne zavarja meg.

Éveken át fotózta a csillagos eget: lélegzetelállító képeket készített a férfi

Gyönyörű képeket készített a csillagos égről a férfi, egészen misztikus helyszíneket talált a fotózásra.

Éveken át fotózta a csillagos eget: lélegzetelállító képeket készített a férfi

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük