Nem lehetett belelátni a gyerekgyilkos anya fejébe: bármikor előfordulhat hasonló?
A szakértő szerint azért lehetett volna mit tenni.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mint ismert, múlt héten kegyetlenül meggyilkolta nyolcéves kislányát egy anya Tatán. Az Indexnek az apa mesélt a történtekről, és egészen megdöbbentő részletek derültek ki. Hibázott-e valaki, amikor a kislány egyedül maradt édesanyjával, holott a nő már fenyegetőzött azzal korábban, hogy megöli gyerekét?

Mit kellett volna tenni a hatóságoknak, vagy megelőzhette-e volna a tragédiát az apa? Matusek M. Zsuzsát, az Országos Gyermekvédő Liga elnökét kérdeztük.

A gyereknek volt joga látni az anyját

A nyolcéves gyerekét meggyilkoló nő korábban pszichiátriai kezelés alatt állt, ivott, és gyógyszereket is szedett, sőt, az apa elmondása szerint korábban már fenyegetőzött a gyerek és önmaga megölésével - derül ki az Index szerdai írásából. Mindezek ellenére a kislány vele tölthette a tavaszi szünet néhány napját, és eközben történt meg a tragédia.

Megelőzhető lett volna a gyilkosság? Ki engedte, hogy az anya elvigye a kislányt mindezek után? Matusek M. Zsuzsanna, az Országos Gyermekvédő Liga - OGYL - elnöke szerint érdemes megfordítani a kérdést, mivel nem az anyának volt joga látnia a gyerekét, hanem a gyereknek volt joga látni az anyját. Ez később még fontos szempont lesz.

A hatóságok keze meg volt kötve

Matusek szerint ha volt egy bírósági ítélet arról, hogy az anya is láthatja a gyereket - márpedig az apa elmondása erre utal -, akkor a hatóságok keze meg volt kötve, a láthatást nem akadályozhatták meg. Persze amennyiben igaz, amit az apa állít, és bejelentette, hogy az anya egyszer már fenyegetőzött a gyilkossággal, azt a hatóságnak ki kellett vizsgálnia. Ennek eredményéről azonban nem tudunk, de a bírósági végzés, amely az anyának is megadta a láthatás jogát, ezután született.

Az apa nemet is mondhatott volna

Matusek szerint ebben a jelen helyzetben az apa megtagadhatta volna, hogy a gyereket elvigye a nő. Az OGYL elnöke elmondta, hogy ez esetben az anya eljárást indíthatott volna az apa ellen, de életveszély gyanúja esetén ez nem nagy ár. Az apa elmondása szerint a telefonbeszélgetéseikből ítélte meg úgy a nő állapotát, hogy rábízhatja gyerekét. 

Az apa sajtónak tett vallomásából nem derül ki az sem, kérvényezte-e , hogy az anya csak felügyelet mellett találkozhasson a kislánnyal. Ezt ugyanis megtehette volna.

Matusek szerint az úgynevezett kapcsolatügyelet keretében a helyi gyermekjóléti szolgálatnál mediátor jelenlétében találkozhattak volna, így biztosított lett volna a felügyelet.

A megoldás a mediátori találkozó lehetett volna

A mediátor jelenlétével megszervezett találkozókra kerül akkor is sor, ha a szülő korábban bántalmazta a gyereket. Egy bántalmazás után a gyerek érzelmileg még kötődhet a szülőhöz, így a láthatást nem tiltják meg, csupán felügyelt mederbe terelik - tudtuk meg az OGYL elnökétől. Az Indexen megjelent írásból is az derül ki, hogy a kislány ragaszkodott ahhoz, hogy anyjával kapcsolatot tartson, így a bíróság nem is tagadta meg tőle, hogy anyjával is legyen. 

Hibást találni tehát nagyon nehéz ebben az esetben, ugyanis senki nem láthatott bele a nő fejébe, nem lehetett tudni, hogy gyilkosságra is képes. Ahogy Matusek fogalmazott, "senkinek a homlokára nincs kiírva neonbetűkkel, hogy ilyesmit elkövet".

Ezt is szeretjük