Tarlós bejelentése után lemondott a hajléktalanügyi megbízott

Somfai korábban is jelezte: ha életben marad a közterület-használati rendelet, nem tölti be tovább a tisztséget.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Lemondott tisztségéről Somfai Ágnes fővárosi hajléktalanügyi megbízott, miután Tarlós István főpolgármester bejelentette, nem értenek egyet az ombudsman állásfoglalásával.

Ez azt jelenti, hogy a Fővárosi Közgyűlés nem vonja vissza a hajléktalanokat érintő közterület-használati rendeletét.

Az ombudsman csak javasol, nem kötelez

Somfai Ágnes LMP-s képviselő a rendelet visszavonását kérve utalt az ombudsman két héttel ezelőtti indítványára, amelyben Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa arra szólította fel a közgyűlést, hogy 60 napon belül vonja vissza azt a rendeletét, amelyben a főváros szabálysértéssé nyilvánította az emberek életvitelszerű közterületi tartózkodását.

Tarlós István azt közölte: nem értenek egyet az ombudsman véleményével. Jelezte: az ombudsman nem hatóság, így csak ajánlásokat tehet. A főpolgármester azt mondta, sajnálja, de tudomásul veszi Somfai Ágnes döntését.

Horváth: Az MSZP mentőövet biztosított

Somfai Ágnes a bejelentését a "fűtött utca program" közgyűlési vitájában tette. Az ellenzéki képviselő azt vetette fel: ha van 400 millió forintja a fővárosnak a hajléktalanellátásra, akkor az éjjeli menedékhelyek kialakítása a legjobb cél, vagy ezt a forrást jobban is el lehetne költeni.

Horváth Csaba MSZP-s frakcióvezető arra hívta fel a figyelmet, hogy a fővárosnak vissza kellene állítania a díjhátralékosokat segítő támogatási rendszerét. Elmondta, korábban éves szinten 80 ezer családnak biztosítottak "mentőövet", hogy ne kerüljenek az utcára.

Tarlós István válaszában egyebek mellett arról beszélt, hogy a korábbi szocialista kormányok időszaka alatt adósodtak el devizában a családok. Elmondta azt is, a főváros különböző intézményeiben jelenleg ötszáz hajléktalan dolgozik, közöttük van olyan is, akinek a lakhatását is biztosítani tudták.

A főpolgármester arra is kitért, hogy szerinte a "hajléktalanbűnözésről" szóló szavait "túlreagálták". Szerinte a kifejezés ugyanúgy nem általánosító minden hajléktalanra, ahogy például a fehérgalléros bűnözés esetében sem.

A közgyűlés végül 30 igen és három LMP-s tartózkodás mellett elfogadta a fűtött utca programot. Ennek lényege, hogy három fővárosi ingatlant alakítanak át éjjeli menedékhellyé, ahol 280-350 hajléktalant tudnak majd elhelyezni, várhatóan még az idén.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az előterjesztés szerint "a program nyújtotta lehetőség igénybevétele önkéntességen alapul, ugyanakkor a közterületről elszállított hajléktalan emberek elhelyezése is lehetséges".

Ezt is szeretjük