Tarlós hallgat hajléktalanügyben
A főpolgármester nem válaszol kérdésekre
Tarlóst egy hónappal ezelőtt kerestük meg, választ azóta sem kaptunk.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Tarlós István december közepén egy sajtótájékoztató keretében jelentette be, hogy a Társadalmi Megbékélés Program keretében "a fővárosi kiemelt aluljárókban élő mintegy 120 hajléktalan 80%-ának sikerült december 14-éig elhelyezést biztosítani. Három helyen, a Nyugatinál, a Blahán és a Deák Ferenc téren kiemelt rehabilitáción esnek át az aluljárók, amelyeket a főváros visszaad a budapestiek rendeltetésszerű használatába.”

Ezt követően Szabó Máté ombudsman közölte: a hajléktalanságot nem szünteti meg, hogy a kiemelt aluljárókból a főpolgármester intézkedéseinek hatására eltüntették a hajléktalanokat.

Az országgyűlési biztos szerint ezek a lépések mindössze a hajléktalanság látható formáit helyezték az aluljárókon kívülre anélkül, hogy a hajléktalanná válás okaiból bármit is orvosoltak volna.

Tarlós hallgat

Tarlós Istvántól először január közepén kértünk személyes interjút, melynek fő csapásiránya a hajléktalankérdés lett volna. A válasz elutasító volt, a Főpolgármesteri Hivatal sajtóosztálya csupán annyit közölt: „Megkeresésével kapcsolatban tájékoztatjuk, hogy Tarlós István főpolgármester úr a hajléktalantémában nem ad interjút.”

Ezt követően azt kérdeztük: ha e-mailben átküldjük a kérdéseket, akkor kapunk választ rájuk? Ismételt megkeresésünkre a Főpolgármesteri Hivatal sajtóosztálya telefonon közölte: bár nem ígérik, de talán válaszolnak.

Ez az elmúlt több mint egy hónapban nem történt meg. Pedig a probléma nem szűnt meg, sőt. Januárban kiderült az is: idén a tavalyinál valamivel kevesebb pénz jut a hajléktalanellátásra.

Az érdekvédőket se keresi

Tarlós nemcsak lapunk kérdéseire nem válaszol, bujkál A Város Mindenkié hajléktalan érdekvédelmi csoport elől is. A szervezet tavaly kereste meg a főpolgármestert, hogy meghívja a számára kidolgozott, 24 órás, élmény alapú programra, amelyen egy egész napra bevezetnék Tarlós Istvánt a hajléktalanlét világába.

A főpolgármester a szervezet szerint tavaly decemberi közmeghallgatásán megígérte, hogy személyesen egyeztet a csoporttal, amit a január 12-ei Fővárosi Közgyűlésben is megerősített. A látogatásra Tarlós Isván azóta sem kerített sort.

Ugyanakkor bár Tarlós nem beszél a témáról, változások azért történtek az ügyben: január 31-én például lekerült a napirendről a civil szervezetekkel kötött közszolgáltatási szerződések felmondására vonatkozó javaslat, amely 11 hajléktalanokat ellátó szervezettel bontotta volna fel a közszolgáltatási szerződést.

Emellett Tarlós István azt is kijelentette: elképzelhetőnek tartja, hogy a hajléktalanellátás támogatására a koncepcióban szereplő összegeknél nagyobb forrás áll majd rendelkezésre. Bár a koncepciót már elfogadták, viszont lehet módosítani rajta a jövőben.

Ezt is szeretjük