50 ezer forintos bírság a hajléktalanoknak
Ezer hajléktalan él tartósan az utcán, számuk jövőre megduplázódhat, a főpolgármester bírsággal kívánja megoldani a helyzetet.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A főváros 50 ezer forintig terjedő pénzbírsággal büntetné a hajléktalanokat. Tarlós István javaslata szerint szabálysértésnek minősülne, hogy valaki életvitelszerű lakhatásra használja az utcát, ahogy az is, hogy az ingóságaikat az utcán tárolják.

A főpolgármester szerint a cél nem a büntetés, hanem az azokkal szembeni fellépés jogi lehetőségének a megteremtése, akik a felajánlott segítség ellenére is a közterületeken maradnak.

Legalább ezer ember érintett

Budapesten egy felmérés szerint 2011. február 3-án legalább 7755 embernek nem volt otthona, a szociális munkások 1150 olyan emberrel vettek fel adatlapot, aki közterületen töltötte az éjszakát, további 6605 ember aludt valamelyik éjjeli menedékhelyen, átmeneti szálláson, időszakos szállásokon vagy a családok átmeneti otthonainak ágyain.

Nem ez az első eset, hogy Tarlós István rendvédelmi eszközökkel próbálja kitiltani az utcáról a hajléktalanokat. A főpolgármester első körben megtiltotta, hogy a hajléktalanok az aluljárókban legyenek, amellyel azt érte el, hogy a hontalanok egy része ma már kénytelen az utcán - a Nyugatinál például a Rossmann ajtaja előtt - aludni.

A tavaly decemberi döntést egy újabb követte, a főváros úgy határozott: nyolc hónapos felmondási határidővel megszünteti a hajléktalanellátó civil szervezetekkel kötött szerződést.

A fővárosnak 11 szervezettel összesen 18, határozatlan idejű közszolgáltatási szerződése volt, újat csak a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesülettel és a Menhely Alapítvánnyal köt majd.

Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy amelyik alapítvány eddig száz férőhelyet tudott biztosítani, az jövőre valószínűleg már csak 70-et tud. Ez több mint ezer ember végleges utcára kerülését jelentheti.

Hogy tőlük hogyan hajtják majd be a pénzt a rendőrök, nem tudni. Az utcán alvás miatt kiszabható 50 ezer forint egy átlagembernek is rengeteg pénz, nemhogy egy olyan személynek, akinek semmije sincs. Tarlós István ezzel kapcsolatban közölte: az 50 ezer forintot nem kell kifizetni, azt közmunkában le is dolgozhatnák a hajléktalanok.

Győri Péter, a Menhely Alapítvány kuratóriumi elnöke közleményében leszögezte: teljesen abszurdnak és elfogadhatatlannak tartják, hogy miközben évtizedek óta egyetlen kormányzatnak sem sikerült érdemben javítania a legszegényebbek lakhatási körülményein, és családok tízezrei reszketnek a kilakoltatástól, pénzbírsággal és elzárással kívánják büntetni azokat, akiknek egyszerűen nincs hol lakniuk.

Ezt is szeretjük