Titkolná a kormány, mennyit költ focira
A sportra szánt TAO-pénzekből szinte csak focira jut, de ezentúl nem kötnék a választók orrára, melyik csapatnak adnak pénzt.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Titkolná a kormány a sportegyesületek számára juttatott társasági adóforintokat. Idén is 50 milliárd forint körüli összeg lehet a tét, ám ezután már nem láthatnánk, melyik klubokat támogatjuk a közpénzzel.

A foci, ahogy eddig is, minden bizonnyal eztán is elnyeli az ilyen pénzek többségét.

54 milliárd forint mehet a sportra

A költségvetésben a kormány úgy kalkulál, hogy 2015-ben 54 milliárd forintot adhatnak különféle cégek támogatásként bizonyos sportegyesületeknek. Ezzel azért járnak jól a vállalatok, mert így csökkenthetik adóalapjukat, a pénz pedig nem az államkasszába, hanem a vállalattól egyenesen a sportklubokhoz kerülhet.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter javaslata szerint azonban az, hogy melyik egyesület pontosan mennyi pénzhez jut, a jövőben titok lenne a közvélemény előtt. Mindez úgy történne, hogy a sportegyesületeket kivennék az információtörvény hatálya alól.

A foci a nyerő

2011-től lehetséges az, hogy adókedvezményben részesüljenek azok a vállalatok, amik támogatják a látvány- vagy csapatsportokat. A támogató így a támogatás összegét adókedvezményként érvényesítheti, és még az adóalapja is csökken.

A TAO-pénzek kapcsán általában a labdarúgás komoly összegű donációjára gondolhat az átlag újságolvasó. És nem is téved sokat, ugyanis a foci kapja a sportra fordítható TAO-pénzek szinte teljes egészét. Az Átlátszó korábbi cikkében arról ír, hogy 2012 őszéig 7,9 milliárd forintot fordítottak sportcélra a cégek, amiből 6 milliárd forint ment focira. A maradékból részesült a kosárlabda, kézilabda, vízilabda, jégkorong és a Magyar Olimpiai Bizottság.

Orbán tévedett

Egyes focicsapatok már korábban is brutális támogatásokat kaptak csak ilyen címen. Bizonyos csapatokhoz milliárdok kerültek, többek közt például ilyen támogatásból épült meg a felcsúti Pancho Aréna.

Orbán Viktor korábban arról beszélt, hogy büszke arra, hogy magánadományokból épült a stadion, és nem volt szükség állami pénzre. A TAO-pénzek azonban közpénznek számítanak, azzal ugyanis, hogy a cégek a sportegyesületeknek juttatják az összeget, kevesebbet fizetnek be az államkasszába.

Inkább elrejtik

Eddig minden ilyen pénz útját pontosan nyomon lehetett követni. Nyilvános volt az adat arról, mely egyesület mennyi TAO-pénzben részesült az adott évben. A jövőben azonban ezt elképzelhető, hogy nem ismerhetjük majd meg.

Ha tehát elfogadják a titkosításról szóló javaslatot, nem tudhatjuk majd, hogy mennyivel kap több támogatást egyetlen futballcsapat, mint egy egész sportág, amely ráadásul sokkal sikeresebb a futballnál. Míg a hazai focibajnokság átlagos nézőszáma az eddigiekhez képest is drasztikusan esett idén, a férfi vízilabdázók világbajnokok lettek, de a most futó magyar-horvát közös rendezésű női kézilabda-Eb-n is ezrek követték a válogatott meccseit csak a helyszínen.

Stadion és kórház

Egymástól csak pár száz méterre, mégis nagyon messze. Nézd meg képeken, miről is van szó!

Fotó: Pancho Aréna - MTI/Máthé Zoltán; Fradi-stadion - Facebook.com/Groupama Aréna.

Ezt is szeretjük