Milyen tanuló voltál az iskolában? Nagyon másként befolyásolja az életedet, mint hinnéd
Viselkedéskutatók szerint a közepes tanulók nem a jeles bizonyítványban látják a sikeres élet zálogát.

tanulo 1
beauty and style
Top olvasott cikkek

A legtöbb szülő kis korától kezdve szorgalmas tanulásra ösztönzi gyermekét, hiszen ha valaki sikerre, elismerésre és jól fizető állásra vágyik, akkor keményen kell küzdenie, és csupa jó jegyet bezsebelnie.

Ehhez képest gyakran előfordul, hogy a közepes vagy az átlagnál rosszabbul teljesítő tanulók sikeres vállalkozóvá válnak, míg a munkanélküliek és az alacsony munkabért keresők között több a kitűnő tanuló. Viselkedéskutatók szerint ez többnyire az alábbi dolgokkal magyarázható.

Nem követik vakon a szabályokat

A közepes tanulók rendszerint fontosabbnak tartják az önérvényesítést, mint hogy bemagoljanak egy számukra teljesen értelmetlen szöveget, és szóról szóra visszaadják a tanárnak. Ezért csak azokon az órákon figyelnek, ami tényleg érdekli őket, azokból viszont sokszor szakértőkké válnak, mert még a tanórán kívül is szívesen szereznek róla pluszinformációkat. A kitűnő tanulókat mindez nem érdekli, őket inkább a kiváló érdemjegy megszerzése motiválja.

Szociális hálót építenek

Míg a kitűnő tanulók legtöbbször jeles osztályzataikkal szeretnének érvényesülni, ezért úgy gondolják, rengeteg tanuláson kívül másra nincs is szükségük. A közepesek ellenben gyakran kérnek segítséget, kifejezetten keresik mások társaságát, akiket természetesen meg is becsülnek. Így ők felnőtt korukra általában kiterjedtebb szociális hálóval rendelkeznek, mint színötös társaik, emiatt pedig sikeresebbé válhatnak.

A cikk az ajánló után folytatódik

A szórakozásból profitálnak

Bill Gates elhíresült szólása, miszerint válassz lusta embert egy nehéz feladat elvégzésére, mert meg fogja találni a legegyszerűbb utat a megoldáshoz. Leegyszerűsítve mindez annyit tesz, hogy a közepes tanulók, bár sokszor lustábbak, ám kreatívabbak a kitűnő tanulóknál.

A közepes tanulók ugyanis nem szívesen ölnek túl sok energiát egy feladat megoldásába, ehelyett szívesebben töltik szórakozással az idejüket. Ami pedig nagyon is előnyükre válik, hiszen ezáltal a lehető legegyszerűbb, legpraktikusabb megoldást keresik. Ahelyett, hogy könyvekből próbálnák kiolvasni a választ. 

Mi a baj a mai világgal?

John Holcrof frappáns és intelligens illusztrációival alaposan elgondolkodtat mindenkit, aki rászánja az időt, és egy másodpercnél tovább nézi a munkáit. A férfi színes rajzokba csomagolt társadalomkritikája kellemetlen témákat feszeget olyan formában, hogy mégis élmény nézni. Könnyen el lehet veszni a képeiben, melyekhez magyarázat sem szükséges: mutatunk néhány igazán kiemelkedőt közülük.

Ezt is szeretjük