Akár 60 ezer forinttal is segíthet a főnököd

Ezek a feltételek

A munkáltató és az önkormányzat is segít a magas költségek miatt. Érdemes tájékozódni.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sok szülőnek komoly anyagi terhet jelent az iskolakezdés. Egy általános iskolás tankönyvcsomagja akár a 25 ezer forintot is elérheti, és ebben még az egyéb tanszerek, a mindennapos testneveléshez szükséges ruházat és a tisztasági csomag vagy egy új iskolatáska nincs benne.

Ebben segíthet a munkáltató és néhány önkormányzat is. Jól jöhet a 30 ezer forintos támogatás, ugyanis mélyen a zsebébe kell nyúlni a szülőnek tanévkezdés előtt.

Családonként akár 60 ezer forintos támogatás

A közoktatásban tanuló gyermekek szülei a munkáltatójuktól kérhetnek béren kívüli juttatást, melynek értéke a minimálbér 30%-a lehet. Ez azt jelenti, hogy akár mindkét szülő 30-30 ezer forintos támogatást kérhet, amennyiben a család családi pótlékra jogosult - írja az Eduline.hu.

A szülő nem készpénzt kap, hanem egy utalványt, amit már júliustól fel lehet használni. Az iskolakezdési utalványt azonban csak az állami tankönyvellátó - KELLO - bizonyos üzleteiben lehet felhasználni tankönyvek vásárlására. Ilyen pontok csak a nagyobb városokban, az országban mintegy húsz helyen találhatók. Az utalvány egyéb tanszerekre is beváltható.

A munkáltatói juttatást önkormányzati segítséggel is ki lehet egészíteni. Ez szintén utalvány vagy iskolakezdési csomag formájában érkezik a családokhoz, ám ennek értéke már szerényebb, mintegy 5-10 ezer forint lehet. Az önkormányzatok általában egy bérplafont is megállapítanak, így igyekeznek csak olyanokat támogatni, akik valóban rászorulnak.

Az államnak nem csak a tankönyvek zökkenőmentes elosztására kell figyelnie. Nézz képeket a 3-as metróról, és döntsd el, szeretnéd-e, ha gyermeked ezzel járna szeptembertől iskolába!

Komoly költségekbe verheti magát a szülő

Szükség is lehet az így elnyerhető összesen 40-70 ezer forintra. A 2014-es tanévtől az általános iskola első két évfolyamán ingyen kapják a könyveket a tanulók, ám azt év végén vissza kell adni az iskolának. Harmadik évfolyamtól elszabadulnak az árak, akár 25 ezer forintba is kerülhet a tankönyvcsomag, amit a nyelvkönyvek további 10 ezer forinttal megdobhatnak.

Az iskoláskorú gyerekek szülei tudják, hogy nemcsak a tankönyvek, de az egyéb felszerelések is komoly összegeket emésztenek fel. Tisztasági csomag, váltócipő, írószerek, tornaszerek, táska, tolltartó, bérlet. Így akár a 100 ezer forintot is megközelítheti a tanévkezdés teljes költsége, ami magasabb a minimálbérnél.

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Káosz a tankönyvpiacon

Tavaly óriási botrány volt a tankönyvellátás akadozása miatt. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ - Klik - felállásával ugyanis a tankönyvellátás is központosításra került. Bár a szülők kifizették a tankönyvcsomagok árát, azok sok helyen nem érkeztek meg időre az intézményekbe.

Nem csak a késés okozott botrányt a tankönyvellátás központosításával kapcsolatban. Áprilisban, nem sokkal az országgyűlési választás után Hoffmann Rózsa akkori köznevelési államtitkár leveléből derült ki sok tanárnak, hogy ígérete ellenére a Klik pontosan megszabja, melyik évfolyamon mely tankönyvek használhatók.

Ezek után csak remélhetik a szülők, hogy a befizetett magas összegekért cserébe az állami ellátó ezúttal legalább időben leszállítja a tankönyveket.

Ezt is szeretjük