Brutális bércsökkenés jön: 100 ezren kerülhetnek veszélybe

A kormány rengeteg támogatást vesz el egyes intézményektől. Komoly következményei lehetnek.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Míg a kormány egyik legfőbb büszkeségének, a pedagógus-életpályamodellnek hála az állami iskolák tanítói, tanárjai egyre több pénzt vihetnek haza, a civil fenntartású intézmények munkatársainak jövőre alighanem csökken a bére. Ha ez megvalósul, komoly bajba kerülhetnek ezek az intézmények, amelyeknek a helyzete már most sem fényes.

Akár százezer gyerek is tanulhat ilyen suliban. A kormány egyelőre hallgat arról, miért maradnak ki a béremelésekből az ilyen iskolák dolgozói.

A bérek negyede elúszhat

Az abcug.hu hívta fel a figyelmet a költségvetésben arra a pontra, mely szerint a kormány az eddiginél jóval kevesebb pénzt tervezett be 2015-re a civil fenntartású intézmények dolgozóinak bérére.

Ez konkrétan azt jelenti, hogy az ilyen iskolában dolgozó pedagógusok fizetése jelentősen, akár negyedével is csökkenne. A csökkenés még drasztikusabb a magánintézmények esetében. A cégek vagy magánszemélyes által fenntartott iskolákban jövőre csak a dolgozók bérének harmadára adna pénzt a kormány.

Ahogy a lap írja, a kormány iskolatípusonként határozza meg, hogy a mennyi pénz jár a tanárok bérére. Az általános iskolai tanárok átlagbérére jövőre közel 4,3 millió forint jut az iskola számított létszámára vetítve. Ez az összeg 1 millió forinttal kevesebb civil fenntartású általános iskolák esetében, de ugyanez igaz a szakközép- és szakiskolákra, gimnáziumokra és gyógypedagógiai intézményekre is.

Százezer gyerek sorsa a tét

Az alapítványi iskolák nemcsak a budai elitgimnáziumokat fedik le, amik borsos tandíjért cserébe nyújtanak képzést. A civil fenntartású iskolák között nem egy olyan van, amelyben olyan halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeket próbálnak meg felkészíteni az életre, akikről a hagyományos intézmények már lemondtak. Hasonló iskolákba akár százezer gyerek is járhat ma Magyarországon.

Az alapítványi iskolák alkalmazotti bérét és közterheit fizeti az állam, hiszen mégiscsak állami feladatot látnak el ezek az intézmények azzal, hogy speciális oktatásra szoruló gyerekeket tanítanak, nevelnek.

Korábban a második Orbán-kormány új köznevelési törvénye megszüntette a gyerekek után járó normatív támogatások rendszerét. Ez azt jelenti, hogy már csak a dolgozók után kapnak támogatást ezen intézmények.

Fontos szakemberektől kell megválni

Hogy miért baj ez? Ahogy a nol.hu tavalyi, a Zöld Kakas Líceum helyzetéről szóló írásából kiderül, ezen iskolákban nemcsak pedagógusok dolgoznak, hanem mentorok, gyógypedagógiai asszisztensek, gyógypedagógusok is. Az ő bérükre azonban eddig sem járt pénz, ezután pedig még kevesebből kell majd kigazdálkodni a béreket, vagy kénytelenek lesznek megszabadulni az iskolák ezektől a szakemberektől. 

Játssz a Heineken kódokkal és nyerj!

Vásárolj promóciós csomagolású Heineken terméket, töltsd fel a kupakban vagy a nyitófülön található kódot és nyerj 4 fős amszterdami utazást vagy legyen tiéd a Heineken ajándékok egyike! Növeld a nyerési esélyed és játssz velünk 2024. július 17-ig!

Advertisement

Promóció

Nemcsak a civil fenntartású intézmények által alkalmazott pedagógusoknak nem jár az életpályamodell. Korábbi cikkünkből kiderül, hogy a gyógypedagógiai asszisztensek bére sem emelkedik, sőt, egyesek fizetése már létminimum alá eshet. Megkerestük a Kormányszóvivői Irodát és az illetékes Emberi Erőforrások Minisztériumát. Arra voltunk kíváncsiak, miért maradnak ki ezen intézmények dolgozói a pedagógus-béremelésből, illetve hogy a kormány kompenzálja-e őket valahogyan. Kérdéseinkre a cikk megjelenéséig nem érkezett válasz.

Ezt is szeretjük