Ha pikkel rád a tanár: 4 dolog, amihez még neki sincs joga
Még ha úgy is érzed, hogy a tanár kinézett magának, akkor sem tehet meg bármit.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mint mindenhol, az iskolában is vannak jogok és kötelességek, szereptől függetlenül. Sajnos azonban még az sem garantálja a problémamentes mindennapokat, ha az összes kötelezettségednek eleget teszel. 

Előfordulhat, hogy a tanár olyasmi miatt kezd el pikkelni rád, amit nem tudsz befolyásolni. Ám bármit ő sem tehet meg. Nézd meg, mihez nincs joga.

Megalázás

Nincs joga a tanárnak ahhoz, hogy nyilvános megaláztatásnak tegyen ki téged, akár szóban, akár tettekkel. Még akkor sem, ha tényleg van oka megbüntetni téged. 

Persze azzal tisztában kell lenned, hogy a táblatörlés az óra közepén vagy az általad eldobott szemét kidobása még nem tartozik ebbe a kategóriába, de ha például személyeskedésbe csap át a dolog, vagy a pedagógus látványosan visszaél a pozíciójával, akkor már jogod van szólni.

Ilyenkor elmondhatod neki higgadtan, hogy számodra ez megalázó, és ha nem tágít, akkor arra is kitérhetsz, hogy nem kényszeríthet olyan dologra, ami nem a tanulással kapcsolatos. Ha ez esetleg ront a helyzeten, akkor a szüleiddel is beszéld meg, hogy mi legyen a teendő.

Számonkérés az aznapi anyagból

Ha egy tanár azzal akar büntetni, hogy feleltet vagy dolgozatot irat az éppen leadott tananyagból, mondd el neki, hogy ehhez nincs joga. A felkészüléshez ugyanis időt kell biztosítani, akár figyeltél az órán, akár nem. Viszont ilyenkor érdemes egy lépéssel előtte járni, és a következő órára alaposan megtanulni az anyagot, mert valószínűleg ismét téged fog felszólítani, ha számonkérésre kerül a sor. Az egyes senkinek sem hiányzik, a jó jegy pedig mindig jól jön.

A magatartás osztályozása

Érdemjegyet csak a tudásodra kaphatsz, felszereléshiányra vagy viselkedésre nem. Ha mégis azzal fenyeget a tanár, hogy beír egy egyest az általa tanított tárgyból, mert valami rosszat csináltál, vagy esetleg meg is teszi, jelezned kell, hogy ezt nem fogadod el. Azonban leginkább akkor jársz jól, ha nem adsz okot a büntetésre, mert intőt, beírást bármikor kaphatsz.

Kiküldés az óráról

A diákoknak kötelességük részt venni a tanórákon, és ha a tanár kiküld, akkor tulajdonképpen ennek teljesítésében akadályoz. Ám nem érdemes eljutnod odáig, hogy ki akarjon küldeni, mert még ha bent is maradsz a teremben, könnyen lehet, hogy szünetben mehetsz az igazgatóhoz. Emellett tudnod kell, hogy míg a tanárnak kiküldeni ugyan nincs joga, neki a tanítás a kötelessége, és ha akadályozod ebben, akkor te is megszeged a szabályokat.

Ezt is szeretjük