Kiderült: ezeket a családtámogatásokat kaphatod utalványban

A rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény egésze, a segély egy része adható így.

Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kormány március 30-i határozatának megfelelően az érintett tárcák megvizsgálták, hogy szociálpolitikai okokból mely szociális juttatások esetében indokolt és előnyös az Erzsébet-utalvánnyal történő fizetés - közölte szerdán a Nemzeti Erőforrás Minisztérium.

Gyermekvédelmi kedvezmény, rendszeres szociális segély

A hivatalos tájékoztató szerint a jövőben utalványban kapják meg a családok a rászoruló gyermekeknek biztosított rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény teljes összegét, ami évi két alkalommal gyermekenként 5800 forint, a helyi önkormányzatok pedig dönthetnek arról, hogy a rendszeres szociális segély összegének egy része - 5000 forint - is Erzsébet-utalvány formájában kerüljön kifizetésre.

A segély részösszegének Erzsébet-utalvány formájában történő kifizetéséről akkor dönthet az önkormányzat, ha a segély összege meghaladja a 10 ezer forintot.

- Ilyen módon biztosítható, hogy a jogosult az utalvánnyal nem fedezhető kiadásokat is viselni tudja - áll a tájékoztatóban, amely szerint a többi támogatás - gyes, gyed, családi pótlék - esetében nincs változás, azaz azokat továbbra is pénzbeli formában kapják meg a családok.

A magyarázat szerint ezért van rá szükség

A szociális támogatások pénzbeli ellátás helyett utalványban történő kifizetésének célja az uzsora jelenségének visszaszorítása és a családok hatékonyabb, célzottabb támogatása - írja a minisztérium, hozzátéve, hogy az Erzsébet-utalvány csak az adott család érdekében használható fel, és csak itthon költhető el.

Íme, a változások, amelyek minden nőt érinthetnek

Nézegess képeket!

Elolvasom

A NEFMI szerint az utalványos rendszer "segítség a családoknak, de üzenet azok számára is, akik sok adót fizetnek, és támogatásban, segélyben nem részesülnek, mert biztosak lehetnek abban, hogy az állam az általuk fizetett adóból közvetlenül a rászorulókat támogatja".

Korábbi cikkünkben ugyanakkor szakemberek arra hívták fel a figyelmet, hogy az utalványos rendszer egyáltalán nem biztosíték a célzott felhasználásra, hiszen az utalványt is pénzzé lehet tenni.

Ezt is szeretjük