Támadásoktól tart Esztergom polgármestere: újabb botrányok várhatók a városban?
A helyi újság, a Hídlap már most Mao Ce-tunghoz hasonlítja Tétényi Évát.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Tétényi Éva, Esztergom polgármestere péntek este indult el Esztergomból Budapestre gyalog, hogy egy petíciót adjon át a miniszterelnöknek. A táv mintegy 45 kilométer volt - a polgármester április 8-án, este 18 órakor indult az esztergomi Széchenyi térről, majd áthaladt Dorogon, Leányváron, Pilisjászfalun, Piliscsabán, Pilisvörösváron, végül a Bécsi úton át érkezett meg az Amfiteátrumhoz.

Tétényi Éva
Orbán Viktor

Ezután a polgármester az őt kísérő 100-250 fős csapattal a rakparton végighaladt a Margit hídon és az Arany János utcán át jutott el a zarándoklat végcéljához, az V. kerületi Szent István térre, a Bazilika elé.

Végső elkeseredés

Tétényi Éva lapunknak elmondta, végső elkeseredésében vállalkozott az útra, mivel hiába írtak több levelet is Orbán Viktor miniszterelnöknek, a város díszpolgárának, érdemi választ nem kaptak.

Tétényi Éva péntekről szombatra egy nyílt levelet vitt a miniszterelnöknek, amit egy miniszterelnöki munkatárs vett át. A polgármester hétfőn is Budapesten járt, akkor a Parlamentbe látogatott el, hogy egy petíciót nyújtson át, amit 7500 ember írt alá.

- A nyílt levél eljuttatásával az is a célom volt, hogy elmondjam Orbán Viktornak: az a módszer, amivel megpróbálnak kikészíteni, nem méltó a Fideszhez.

A polgármester azt szeretné elérni, hogy a kormány kezdeményezze az esztergomi képviselőtestület feloszlatását. A független Tétényi Éva a 2010-es önkormányzati választásokon nyerte el a polgármesteri széket, ám a képviselőtestület fideszes többségű maradt. Mivel a képviselőtestület nem hajlandó együttműködni a polgármesterrel, a munka megakadt, a polgármester tartós akadályoztatást jelentett be. A képviselőtestület makacskodása azért probléma, mert a város csődben van, és Esztergomban már látható jelei is vannak az eladósodásnak: novemberben le kellett kapcsolni a közvilágítást.

Súlyosan eladósodott a város

Az Állami Számvevőszék jelentése szerint a város anyagi helyzete az előző polgármester, Meggyes Tamás idején romlott nagyban, az önkormányzat 2007-2010 között adósodott el, ami miatt a városnak bevételei 75%-át kell a hitelek törlesztésére fordítani. Eltűnt az esztergomi újszülöttek támogatására létrehozott Szent Miklós Alap több százmillió forintos vagyona is, amit egy devizahitel fedezeteként adtak oda a banknak.

Tétényi Éva a 45 kilométeres táv megtételére egy hétig készült, az édesanyja javaslatára napi 1-1,5 kilométert gyalogolt. A távot szinte teljes egészében gyalog tette meg, bár autós segítséget is kapott. Mint mondta, a Piliscsaba és a Pilisvörösvár között lévő hegyen kocsival vitték át, mivel a szíve nem bírta volna. Az utat ezután gyalog folytatta tovább.

A Fidesz nem akar beleszólni

A polgármester azonban hiába gyalogolt, a Fidesz frakcióvezetője, Lázár János közölte: az esztergomiak ügyét az esztergomiaknak kell rendezniük, ha pedig erre nem képesek, a jogszabályok szerint kell eljárni. Hozzátette: valóban van arra lehetőség, hogy a képviselőtestületet működésképtelenség esetén feloszlassa az Országgyűlés, de ez csak egy végső eszköz.

Tétényi Éva lapunknak elmondta, számított arra, hogy Lázár János ezt mondja majd. - Ha meg tudtuk volna oldani helyben, akkor már megoldottuk volna - tette hozzá a polgármester, aki szerint, ha működésképtelen lesz a város, a pártnak úgyis foglalkoznia kell az üggyel. A képviselőtestület május végén, június elején dönt arról, hogyan tovább.

- Számítok arra, hogy addig is fokozódnak az engem ért támadások - közölte Tétényi Éva, aki példaként említette, hogy a Hídlap már Mao Ce-tunghoz hasonlította gyaloglása kapcsán. A polgármester ettől függetlenül azt mondja, még úgy is volt értelme az útnak, hogy Lázár János lesöpörte az asztalról a petíciót. Tétényi Éva szerint a séta összekovácsolta az embereket, épp ezért bármikor elindulna újra. 

Fotó: Tétényi Éva Facebook profilja.

Ezt is szeretjük